VPN Nedir ?
Yasaklanan Sitelere Girmenin Güvenli Yolu: VPN Nedir?
İnternet güvenliğinin sağlanması adına, yeni kanunlarla bir dizi yasakların hayata geçirilmesi, bir zamanlar girdiğimiz ve düzenli olarak istifade ettiğimiz sitelere de girememize neden oldu. Ancak demokrasi de çareler tükenmiyor ve gün geçmiyor ki, internet ortamında bir çözümle karşılaşmayalım. Aslında her ne kadar başlık yasaklı siteler olsa ve yanlış anlaşılmalara neden olsa da, yasaklı sitelerden kasıt, kanun nezdinde ya da mahkeme kararıyla kapatılan sitelerdir. Mesela yakın zamanda Wikipedia Türkiye sayfası, Atatürk hakkında olumsuz içeriklere yer verdiği için mahkeme tarafından erişim yasağı almıştır. VPN eklentileri ya da programları ise yasaklı olan sitelere girilmesini sağlar. Bir tür tünel programı da diyebiliriz.
İnternet üzerinden ya da harici olarak yazılım şeklinde yüklenip kullanılabiliyor. Her iki durumda da işinizi görebiliyor.
Peki gerçekten işe yarıyor mu? Gelin bu sorunun cevabını hep birlikte verelim.
VPN Gerçekten İşe Yarar mı?
Yüksek oranda işe yarıyor. Ancak kullandığınızı programa ya da eklentiye bağlı olarak değişen bir durum olduğunu da belirtelim. yani çoğu kişi VPN eklentilerini ya da programlarını ücretsiz olarak kullanmak istiyor. Ancak ücretsiz olan eklenti ya da programlardan pek hayır gelmediğini söyleyelim.
Bu durum eklentinin ya da programın kötülüğünden değil, ücretsiz sürümde yaptıkları kısıtlamadan kaynaklanıyor.
Virtual Private Network, özel bir sunucu aracılığıyla internetteki tüm sayfalara erişime sahip olmanızı sağlıyor.
Birçok kullanıcı VPN eklentilerinin ya da programlarının güvenli olup olmadığını merak ediyor. Tamamen güvenli olduğunu belirtelim. nedeni ise sanal IP adresleri ile gerçek IP adresinizi maskeleyen özellikler sergilemesidir.
İlk olarak VPN araçları iş dünyası için geliştirilmiş ve zaman içinde kullanım amacı değişmiştir. İnternet ortamında özel sunucularda saklanan ticari sırların, rakiplerin eline geçmemesi için icat edildiğini söyleyebiliriz.
En İyi VPN Eklentileri Hangileridir?
Sizler için yaptığımız araştırmalar sonucunda, en iyi ve kullanışlı VPN eklentilerini sıralayacağız. Ancak şunu belirtelim, internet hızınızı düşürmeden kullanabileceğiniz tüm eklentiler, tamamen ücretlidir. Asıl mesele, ne kadar ücret ödeyeceğinizdir. Bize göre en iyi VPN eklentiler, hem hız hem de ekonomi vaat edenlerdir. Şimdi onlardan bazılarını sizler için detaylandıracağız. Keyifli okumalar!
Nord VPN Eklentisi
Dünya genelinde kullanıcılardan, 9,7 puan alan Nord VPN birçok özelliği bünyesinde barındırıyor. Panama merkezli şirket olan VPN 2012 yılından bu yana kullanıcılarına gizlilik sunuyor ve birçok siteye erişim sağlıyor.
Üç farklı ödeme yöntemi mevcut. İlki basit plan ve aylık 11,95 dolar olarak belirlenmiş.
İkinci ödeme yönteminde aylık 7 dolar ödüyorsunuz. Ancak bu yöntem 6 aylık için geçerlidir.
Daha gelişmiş kullanımlar için ise aylık 5,75 dolar ödüyorsunuz. Neden bu kadar ucuz diye sorarsanız, firma kullanıcıları kendisine bağlamak için bu seçeneği yalnızca 1 yıllık plan olarak ayarlamıştır. Yani 1 yıllık ücreti peşin ödüyorsunuz ve bu plandan bir yıl boyunca yararlanabiliyorsunuz.
Eklentinin diğer özellikleri ise şu şekilde:
- 72 farklı ülkeden bağlantı sağlanabiliyor.
- Kişiye özel IP adresi alabiliyorsunuz. (Ekstra Ücretlidir)
- Aynı anda 6 giriş birden yapabiliyorsunuz.
- 30 gün sonunda ürünü beğenmezseniz para iadesi alabiliyorsunuz.
- Sınırsız trafik verisi sağlıyor.
- 256 bit şifreleme olanağı ile oldukça güvenli olduğunu söyleyebiliriz.
Hotspot Shield Eklentisi
Aynı zamanda program olarak da yer alan Hotspot Shield, aslında iyi bir performansa sahiptir. Kullanıcılardan 9,6 gibi yüksek bir puan almıştır. Eklentinin genel özelliklerini aşağıda sıraladık:
- Ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ancak internet hızınız oldukça düşük olacaktır.
- 1 senelik kullanım planında aylık 7,99 dolar ödüyorsunuz. Fiyatın makul olduğunu söyleyebiliriz.
- 45 gün sonunda para iade garantisi veriyor.
- Eklentiyi ne kadar uzun süre kullanırsanız, o kadar indirim alma şansınız oluyor.
- 5 farklı cihazdan ücret ödemeden bağlantı sağlayabiliyorsunuz.
- Birçok torrent sitesine girişi destekliyor.
- 25 farklı ülkeden IP girişi sağlıyor.
- Cep telefonlarında da destekleniyor.
- 128 ve 256 bit şifreleme teknolojisine sahip.
- 2500’den fazla sunucuya sahip. Dolayısıyla oldukça geniş seçeneklere sahipsiniz.
Pure VPN Eklentisi
Kullanıcılardan 9,5 puan alarak, listemizde yer almaya hak kazanıyor. Ücretsiz versiyonu var, ancak diğer eklentilerde olduğu gibi internet hızınızı düşürüyor. Yani ücretsiz versiyonu kullanmanın pek anlamı olmadığını söyleyebiliriz. Genel özellikleri ise aşağıdaki gibi:
- Torrent sitelerinden indirme işlemi yapabiliyorsunuz. Bazı eklentilerde, veri kapasitesi sınırı olduğunu hatırlatalım.
- Aynı anda 5 farklı cihazdan giriş yapabiliyorsunuz.
- 141 ve üzeri ülkeden girişi destekliyor.
- 7 gün sonunda para iade garantisi veriyor.
- 256 bit şifreleme ile verileriniz korunuyor.
- 750’den fazla sunucu ve 80 bin üzerinde IP adresi seçeneğini sunuyor.
- Ayrıca Split Tunneling yani çoklu bağlantı seçeneği de bulunuyor. Yani hem internet tarayıcısından, hem de kullandığınız programlar üzerinden farklı bağlantılar gerçekleştirebiliyorsunuz.
Bir de VPN Programlarını Deneyin
Yukarıda saydığımız eklentilerin program versiyonları da mevcut. O yüzden VPN programları türlerini saymaya gerek görmüyoruz. Ancak önemli birkaç konuyu belirtmekte yarar var. Tıpkı eklentilerde olduğu gibi VPN programlarında da ücretli ve ücretsiz kullanım seçenekleri bulunuyor. Ücretsiz olanlardan tıpkı eklentiler gibi verim alamayacağınızı öncelikle belirtelim.
VPN programları doğrudan, ağınızı yönetiyor. Yani bazı izinleri programa vermeniz gerekiyor. Gerekli izinleri verdiğiniz anda, IP ve DNS adresleriniz, program tarafından değiştiriliyor ve kontrol ediliyor.
İnternet üzerinde anonim olarak gezinme imkanınız oluyor. Ücretli versiyonda, hız kaybına uğramadan veri indirebiliyor ve internette dilediğiniz sitelere giriş yapabiliyorsunuz. Ancak bazı programların torrentleri desteklemediğini belirtelim.
Bazı VPN programları da bilgisayarınızdaki verileri kullanabiliyor. Tabi ki biz bu programlardan bahsetmedik. Yalnızca en güvenilir olanları açıkladık.
En İyi Mobil VPN Araçları
Gelelim cep telefonlarında kullanabileceğiniz, VPN programların, burada sizlere Android ve iOS işletim sistemlerinde kullanabileceğiniz programlardan bahsedeceğiz.
Android VPN Programları
Betternet: Kullanımı son derece kolay olan bu programın sade bir arayüzü var. Tek yapmanız gereken Google Play mağazasından programı indirip kurmak. Gerisini zaten yönergeleri takip ederek yapabiliyorsunuz. Ücretsiz versiyonunda reklam olması sizi biraz rahatsız edebilir. Ayda 5 dolar verdiğinizde reklamsız versiyonunu satın alabiliyorsunuz. 10’dan fazla ülkeden giriş yapabilme seçeneğini program sizlere sunuyor.
Hideman: 2 GB veri sınırının bulunması ve 512 kbit/sn hızının olması ücretsiz versiyonda bulunduğu için, ücretli versiyonu satın almak isteyebilirsiniz. Aylık 3 dolar karşılığında daha iyi seçeneklerin sunulduğu özellikleri sınırsız olarak satın alabilirsiniz. Yüksek güvenlik, onlarca sunucu ve onlarca farklı ülkeden giriş yapabilme seçeneğine sahipsiniz.
iOS VPN Programları
Express VPN: Aslında bilgisayar versiyonu da olan Express VPN, daha çok cep telefonlarında iyi bir performans yakalıyor. Bu yüzden yukarıdaki listeye dahil etmektense, iOS işletim sistemi VPN’si olarak anlatmayı daha uygun gördük. Tek tıklamayla birçok işlemi halledebiliyorsunuz. Sınırsız bant genişliğine sahip ve ücretli versiyonu satın almak için Apple Pay özelliğini kullanabiliyorsunuz. P2P sunucularını ve birçok Torrent sunucusunu destekliyor. Yüksek güvenlik özelliği ile güvenli bağlantı sunuyor.
CyberGhost: iOS versiyonu için Kill Switch özelliği bulunuyor. Ne demek şimdi bu diye sorarsanız, internet bağlantınız koptuğunda, program tüm veri akışını durdurur ve internet bağlantınızı tamamen keser. Böylece verilerinizin kısa bir an bile olsa, karşı tarafa görünmesini engeller. Apple Watch için de özellikleri mevcuttur. Bulunduğunuz konuma göre en uygun konumda sizi internete bağlıyor. Askeri düzeyde şifreleme protokolü ve kayıt tutma özelliğini de eklemeden geçmeyelim. Ücretli versiyonunda, girdiğiniz internet sitelerindeki istenmeyen reklamlar, program tarafından otomatik olarak engellenebiliyor.
Sonuç Olarak Diyebiliriz ki…
Özellikleri ile birlikte anlattığımız VPN programları, internet sitelerindeki istenmeyen reklamları da engelliyor. Biliyorsunuz bazı sitelere girdiğinizde mesela bir videoya tıkladığınızda, istemediğiniz bir bağlantıya sizi yönlendiriyor. Bu bağlantıların birçoğu da virüs içerebiliyor. İşte VPN programları bu olumsuzlukları engelliyor.
02.01.2020 Tarihinde Güncellenmiştir.
VPN çok yararlı ülkede yayınlanması engellenmiş yasaklı sitelere giriş yapabilmektesiniz bağlantı hızınız yavaşlayabilir fakat erşiminiz sınırsızdır kullanmanızı tavsiye ederiz
https://www.acarnet.com/blog/
yorumunuz için teşekkür ederiz,yukarıda bulunan linkten güncel makalelerimize göz atmayı unutmayın.