SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Arama motorlarında en üst sıralarda yer alamıyorsanız ve bu durum uzun bir süre devam etmişse, SEO çalışmalarınızda bir sorun var demektir. SEO analizi yaparak ya da yaptırarak, sorunları tespit edebilir ve arama motorlarında üst sıralarda yer almanıza engel olan unsurları giderebilirsiniz.
Etkili bir SEO Analizi yapabilmek için aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız:
- Tüm URL adresleriniz benzersiz olmalıdır ve sayfanızın içeriğini yansıtmalıdır. URL adreslerinizde yanlış yazım ve hata olmamalıdır.
- Meta açıklamalarınızda, sayfa ile alakalı kelimeler yer almalıdır. Kullanıcı bu site ne ile ilgili diye sorduğunda, siteniz cevabı tam olarak verebilmelidir.
- Sitenizde yer alan içerikler okunabilir olmalıdır. Mesela paragraflar çok uzun olmamalıdır. Ana başlık ve alt başlık içermelidir. Anahtar kelimeyi vurgulamalı, imla kurallarına dikkat etmelisiniz. Vurgulamak istediğiniz cümleleri, italik olarak belirtmelisiniz. Ayrıca içerikleriniz için kaynak göstermelisiniz.
- Sitenizde yer alan içerikler için referans göstermeniz yararlı olacaktır. Mesela yeni bir yazı yazdınız ve bu yazı ile ilgili kaynak göstermek istiyorsunuz. Sitenizde yer alan ve bu konuyla alakalı diğer yazıların linkini kelimeye bağlantı yaparak, kaynak gösterebilirsiniz.
- Web sitenizde yer alan görseller, konuyla alakalı olmalıdır. Sayfa yüklenme hızını düşürmemelidir. İdeal boyutlarda olmalıdır. Yani ne büyük, ne de küçük. İçeriklerde kullandığınız görsellere alt etiket eklemelisiniz. Görsellerinizin tamamı sıkıştırılmış olmalıdır.
- Sitenizde yer alan kırık linkler, yani yönlendirilen bağlantıların çokluğu, SEO açısından iyi değildir. Bu tarz linkleri tespit edip düzeltmelisiniz. Mesela Google Search Console üzerinden “Tarama Hataları” aracını kullanarak, kırık linkleri tespit edebilir, güncelleme gerçekleştirebilirsiniz.
Gelelim SEO analizi raporlarına…
SEO Analiz Raporu Nedir?
Analiz raporu, Google arama motorunun belirlediği 50’den fazla kritere göre analiz araçlarının sunduğu yazılı ve görsel materyaldir. İnternette analiz yapan ücretli ya da ücretsiz pek çok internet sitesi bulunmaktadır. Kesine yakın sonuçları, ücretli olanlardan elde edeceğinizi şimdiden belirtelim. Ücretsiz olanlarda SEO analiz raporu düzenlerler, ancak çok kısıtlı olmaktadır.
En İyi SEO Analiz Sitesi Hangisidir?
Yol göstermesi açısından, kullanıcılardan tam puan alan en iyi SEO analiz sitesi listesini aşağıda sıralayacağız ve özelliklerini belirteceğiz. Aşağıda vereceğimiz bilgiler, birçok açıdan ufkunuzu açacak ve karar vermenizi kolaylaştıracaktır. Haydi başlayalım.
Semrush: Yakın zamanda yaptığı geliştirmelerle adından sıklıkla söz ettiren Semrush analiz aracı, birçok SEO uzmanı ve Webmaster tarafından kullanılıyor. Semrush’da neler var? Yakından bakalım:
- Gelişmiş organik trafik takip sistemi,
- Anahtar kelime takip sistemi,
- Semantik kelimelerin olduğu veritabanı,
- Sayfa bazlı içerik için öneriler,
- Site yapısıyla ilgili öneriler
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEK İSTİYORSANIZ LÜTFEN BURAYA TIKLAYINIZ…!!
Olmak üzere birçok farklı özelliği bir arada bulabilirsiniz. Ayrıca Semrush, rakip site organik performansını da sizlere sunuyor. Tam SEO taraması, link analizi özellikleriyle de ön plana çıkıyor. Analiz aracının özelliklerini kullanarak, link inşası da gerçekleştirebiliyorsunuz. Oldukça güçlü tarama özelliğine sahip ve mobil verileri de sizlere sunabiliyor. Bu özelliğiyle birçok analiz aracından daha üst seviyede olduğunu kanıtlamış durumdadır.
Ahrefs: Backlink incelemesi dışında, SEO analizi adına her şeyi yapabileceğiniz, SEO analiz araçlarından bir tanesidir. Aslında en gelişmişidir desek yerinde olur. Özellikle anahtar kelime ile ilgili gündemin nabzını Ahrefs analiz aracı ile tutabilirsiniz. Bünyesinde bulunan Content Explorer fonksiyonu sayesinde, tam anlamıyla kelime analizi gerçekleştirebiliyorsunuz.
Web sitenize link veren IP gruplarını tespit edebiliyor ve link profil durumunuzu ayrıntılı bir şekilde görebiliyorsunuz. Ahrefs giriş planı için aylık 99 Dolar gibi bir ücret talep ediyor. Biraz pahalı olabilir. Ancak kesinlikle kullanılması gereken analiz aracıdır.
Ryte: Birçok küçük analiz aracıyla birlikte kullanabileceğiniz Ryte, Türkçe dil desteği ile kullanıcılarına kolaylık sağlıyor. Bu analiz aracıyla, aynı anda 3 farklı kullanıcıya erişim sağlayabilirsiniz. Diğer analiz araçlarından pahalı olsa da, Ryte tercih edilebilir. Ancak faydası konusunda biraz temkinlik olmakta yarar var.
Majestic: Özellikle link profili konusunda uzman bir analiz aracıdır. Majestic aşağıdaki analizleri sizler için yapıyor:
- İnternet siteniz nereden link almış,
- Link profil durumunuz nedir?,
- Hangi sayfalarınız link almış,
- Linklerin tahmini olarak ne kadar trafik getirdiği ve
- Hangi linklerin kayıp olduğu.
Ücretsiz SEO Analiz Araçları
Eğer ben, SEO analiz araçlarına para vermek istemiyorum, kısıtlı özelliklere sahip olsa da, ücretsiz araçları kullanırım ve gerisini hallederim diyorsanız, buyurun en meşhur ücretsiz SEO analiz araçları:
Google Search Console: 2015 yılında Google Search Console olarak adı değişen Google firmasının analiz aracı ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunuldu. Web siteniz için geniş ölçekte analiz yapabilir ve dilediğiniz sonuçları tek bir ekranda bu analiz aracı sayesinde görebilirsiniz. Search Console ile aşağıdaki analiz işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz:
- Backlink incelemesi,
- Site bağlantılarını ayarlama,
- txt ve sitemap.xml dosyalarını test edebilme,
- Mobil uyumluluk analizi,
- Bulamadığınız sayfaların tespit edilmesi.
Bing Webmaster Tools Analiz: Bing arama motorunun en güzide analiz aracıdır. Pek çok özelliği, diğer ücretsiz analiz araçlarına benzese de, birkaç özelliği ile ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Peki nedir bu özellikler?
- Birçok Webmaster araçlarını içeriyor,
- Derinlemesine analiz,
- SEO tavsiyeleri
Yandex Metrica: Belki de birçoğunuz bu adı yeni duyuyorsunuz. Ancak Yandex Metrica uzun zamandan bu yana Rusya’da aktif olarak kullanılıyor. Google firmasının gölgesinde kalmamak adına sıkı çalıştıklarını ve iyi iş çıkardıklarını söylemek ise mümkündür. Şu anda ücretsiz olarak hizmet veren Yandex Metrica, SEO uzmanlarına yönelik değerli araçlar sunuyor.
Olarak sıralanabilir. Daha fazla ücretsiz SEO analiz araçlarına internet ortamında ulaşabilirsiniz. Biz bu yazımızda yalnızca önemli olanlarına değindik.
SEO Makale Analiz İşlemleri
Aslında birçok site sahibi ve blog sitesi sahipleri, Rankmath ve Yoast gibi makale analizi yapan araçları kullanıyor. Bu konuda ayrıca bilgi verebiliriz. Çünkü yalnızca bu iki analiz aracı hakkında bile sayfalar dolusu makale yazılabilir.
Teknik SEO Diye Bir Şey Varmış…
Özellikle Google firmasının son olarak yaptığı güncellemeden sonra, Teknik SEO kavramı, önem kazandı diyebiliriz. Teknik SEO 5 önemli bileşenden oluşan kriterler listesidir. Bu beş önemli bileşen:
- Tarama ve İndeksleme işlemleri,
- Site haritasının oluşturulması ve Robot.txt dosyası,
- Site hızı ile ilgili çalışmalar,
- http yanıt kodlarının yazılması ve yönlendirme sayfalarının ayarlanması ve
- Mobil uyumlu indeksleme yapılması
Olarak sıralanır. Bu beş temel bileşen, internet sitenizde mutlaka yapılması gereken çalışmalardır. Konuyu biraz daha derinleştirirsek:
Teknik SEO Nasıl Yapılır?
Yukarıda saydığımız 5 önemli bileşen hakkında ayrıntılı bilgi vermemiz gerekir. İşte başlıyoruz.
Tarama ve İndeksleme İşlemleri: İnternet sitemizde indeksleme yaparak ve bu indekslemeyi, arama motoruna göndererek, arama motorunun botlarına yardımcı oluruz ve sitemizi indekslemesini sağlarız. Bu işlemin doğru ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir.
Site haritasının oluşturulması ve Robot.txt dosyası: Arama motorları tarafından sitemize gönderilen botlara izin verilmesi işlemini Robot.txt dosyasındaki komutlar sağlar.
Site haritasının oluşturulması ise web sitenizin içinde bulunan tüm içeriklerin .xml uzantılı dosyada yer alması işlemidir. Bu işlemi web sitenizin yönetim panelinden gerçekleştirebilirsiniz.
Site Hızı ile İlgili Çalışmalar: SEO uzmanına, yazılımcıya ya da bir Webmaster uzmanına, sitenizin hızının artırılması ile ilgili talebinizi iletebilirsiniz. Sitenizin maksimum 3 saniye içinde açılması gerekir. Bu hız mobil versiyonda da geçerlidir. Bu hızın sağlanması için de yukarıda saydığımız uzmanların, web sitenizde bazı işlemler gerçekleştirilmesi gerekir.
HTTP Yanıt Kodlarının Yazılması ve Yönlendirme Sayfalarının Ayarlanması: http yanıt kodları, sunucu tarafından internet sitesine gönderilen isteğe verilen cevapları temsil eder. Yanıt kodları, tarayıcı ve sunucu bazında neler olduğunu görmenin yollarından bir tanesidir. Yanıt kodları sayesinde, Google botları sitenin durumunu net bir şekilde görebilirler.
Mobil uyumlu indeksleme yapılması: Mobil First Indexing yani mobil öncelikli indeksleme denilen olay, indekslemenin Google tarafından yalnızca mobil platformda yapılmasıdır. Her ne kadar tam olarak bu uygulama çoğu sitede başlamamış olsa da, bazı sitelerde Google tarafından uygulanmaya başladı bile. İlerleyen zamanlarda, ana dizinden ayrı bir mobil indeksleme sistemi tamamen oturmuş olacak.
Teknik SEO analizi ve diğer SEO işlemlerini tam olarak yaparak, internet sitenizin yapılması gerekenler listesindeki birçok işi de bitirmiş olacaksınız.
BU MAKALEMİZ 27.11.2019 TARİHİNDE GÜNCELLENMİŞTİR…!!
İnternete baktığımız zaman bir çok seo ile ilgili analiz siteleri, programları var, hepside farklı farklı sonuçlar vermektedir. Bu gerçekten çok kafa karıştırıcı bir durum biz analiz yaparken en gerçekçi anlalizi nerden yapabiliriz?
Haklısınız bunlarla ilgili bir çok program bulunmaktadır. Size önerilerimiz https://www.acarnet.com/blog/seo-nedir-nasil-yapilir/ bu makalemizi detaylı okumanızdır. Bu makalemizde sitenizin iç seo ya uygun nasıl yapılıması detaylı yazılmıştır. Bunun yanında önerebileceğimiz ahrefs sitesidir. Diğer kaynaklar evet yanıltıcı olabilir.
merhaba seo hizmeti almak isteyen biri hangi konularda özellikle araştırmalar yapması gerekir? bu araştırmalar yapıldıktan sonra seo hizmetinden nasıl faydalanabilir?
Cansu Hanım Merhabalar
Seo çalışması için ilk önce sitenizin analiz edilmesi gerekir. Çünkü seo ikiye ayrılır iç seo ve dış seo olarak. Yaklaşık çalışmalarla ilgiligi 200’e yakın kriter bulunmaktadır. kelime analizi, rakip analizi, linkleme çalışmaları bir zaman dahailinde yapılması gereken işlevler vardır. Bununla ilgili bizimle iletişime geçerek sizi iyi bir hizmet verebiliriz.
Bakıldığı zaman seo analizleri çok fazla bulunmakta peki biz hangi birisine güvenip kendi analizlerimizi kafamız da tamamlamalıyız yada kapsamlı araştırmayı nasıl yapmalıyız?