Url Nedir? Url Çeşitleri? Url Örnekleri?
Url Nedir? Url Çeşitleri? Url Örnekleri? URL, “Uniform Resource Loader” teriminin kısaltılmışıdır. Türkçesi “Tekdüzen kaynak bulucu” olarak belirtilebilir. İnternet üzerinde yer alan kaynakların nasıl bulunacağını belirleyen bir tanımdır.
Portfolyo URL Nedir?
Yeni çıkan URL kavramlarından birisidir. İnternet sitenizde; becerilerinizi, iş deneyimlerinizi, projelerinizi belirtmeniz için kullanılır. Yani yaptığınız iş hakkında, sitenizi ziyarete gelenlere fikir verir. Portfolyo URL, Youtube adresi, sosyal medya adresi ya da internet sitenizin adresi olabilir.
Super URL mi, O da Ne?
Kullanıcıların hangi tür anahtar kelime ile aratma yaptığını söyleyen URL türüdür. Super URL, SERP sonuçlarında en yüksek değere sahip olan URL türüdür.
URL Bölümlerini Anlatalım
Soldan sağa doğru bölümlendirilir ve üç temel parçadan oluşur. Aşağıda maddeler halinde ve örneklerle URL bölümlerini anlatmaya başlayalım:
- İlk bölümde Protokol kodu yer alır. http://, news:, ftp:// gibi kodlar, Protokol kodlarına örnek olarak verilebilir.
- İkinci bölüm alan adından oluşur. Alan adı her zaman “www” ile başlar. Mesela: acarnet.com alan adı “com” ile bitebileceği gibi, com.tr ile de bitebilir. Buradaki “www”, “world wide web” kelimelerinin kısaltılmışıdır ve dünya çapında ağ anlamına gelir. “acarnet” alan adıdır. Alan adını dilediğiniz gibi seçebilirsiniz. Ancak daha önce kullanılmadığından emin olmalısınız. Zaten daha önce kullanılmışsa, aynı alan adını alamazsınız. “com” ise alan adının uzantısıdır ve Commercial yani ticari anlamına gelmektedir.
- https://www.acarnet.com/url/2552.php adresindeki “URL” klasör adıdır. “2552” ise dosya adıdır. Son kısımda yer alan “php” ise dosyanın uzantısıdır, yani dosya türünü temsil eder.
En Çok Kullanılan URL Uzantıları
Aşağıda, internet sitelerinin adreslerinde en çok kullanılan uzantıları ve ne anlama geldiğini açıklıyoruz. Yukarıdaki başlıkta zaten “com” uzantısının ne anlama geldiğini açıklamıştık.
Net:
Ağ uzantısı anlamına gelir. Network kelimesinin kısaltılmış halidir.
Org:
Dünya genelinde düzenlenen organizasyonların tanıtımı için açılan sitelerde kullanılır. Organization kelimesinin kısaltılmışıdır.
Biz: İş anlamına gelen Business kelimesinin kısaltılmış halidir.
İnfo:
Dünya genelinde farkındalık oluşturmak amacıyla kurulan sitelerin uzantısıdır.
Pro:
Professional kelimesinin kısaltılmış halidir ve kurumsal sitelerin sitelerinde kullanılan uzantıdır.
Name:
Özel isimle oluşturulan siteler için kullanılan uzantıdır.
Edu:
Üniversiteler ve eğitim kurumlarının kurduğu sitelerde kullanılan uzantıdır.
Gov:
Devlet kuruluşları için kullanılan site uzantısıdır. Goverment kelimesinin kısaltılmış halidir.
Ülkelere özel alan adı uzantıları da bulunmaktadır. Örnek olarak: .tr, .us, .de gibi uzantılar gösterilebilir.
URL ve SEO Açısından Önemi
Kullanıcı faydası ve arama motorları açısından oldukça önemli olan URL yapısının diğer faydaları, aşağıda sıralanmıştır:
- Sitenizin ne ile ilgili olduğunu anlatır.
- Kullanıcı deneyimlerinin gelişmesine yardımcı olur.
- Arama motorlarının işini kolaylaştırır.
- Sitenin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlar.
- URL içinde bulunan konu başlığı, aynı zamanda anahtar kelime yerine de geçebilir.
Yukarıda saydıklarımızın yanı sıra, URL yapısı SEO çalışmalarına da büyük katkı sağlar.
URL Nasıl Oluşturulur?
Birkaç yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. En basitinden internet sitenizde yeni bir sayfa hazırladığınızda, aslında yeni bir URL oluşturmuş olursunuz. Daha doğrusu siz sayfayı hazırlarsınız, sistem otomatik olarak sayfaya ait Linki oluşturmuş olur. Genelde makale yazımında oluşturulan linkleri örnek olarak verebiliriz.
HTML programı kullanarak, kodlama yoluyla da URL yapısı oluşturulabilir. Site içinde belirlenen sayfalar, bu şekilde oluşturulabilir. Yani tema içerisinde temel düzeyde yer alan sayfalardan bahsediyoruz.
Önemli olduğu için ayrı bir konu başlığı olarak belirtmek istediğimiz konulardan bir tanesi de, link dönüştürme işlemidir. Aşağıdaki başlıkta, ayrıntılı olarak link dönüştürme işlemlerinden bahsedeceğiz.
Link Kısaltma (Link Dönüştürme)
Dönüştürme işlemleri bu yönde hizmet veren siteler tarafından yapılır. Link kısaltma olarak da geçer. Özellikle uzun yapıya sahip linklerin kullanılmasının istenmediği ya da kullanılmadığı alanlarda tercih edilir.
Google, Bitly, Ufa.Lt gibi servisler yardımıyla link kısaltma işlemi yapılabilir. Son zamanlarda birçok kişinin bu yöntemi tercih ettiğini görebilirsiniz.
Link Oluşturmada Aşağıdakilere Dikkat Etmelisiniz
Oluşturulan linklerin belli bir amacı ve işlevi vardır. dolayısıyla sizde link oluştururken kurallara uymalısınız. Link oluşturuken, aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz yeterli olacaktır:
- Site adı ile aynı isimde olan linkleri Google, mekanik link olarak algılar. Aslında siz bu tür linkleri organik olarak oluşturduğunuzu düşünürsünüz. Ancak Google farklı algılar. Doğan görünümlü Şahin gibi.
- Site içinde oluşturduğunuz linklerin içeriğinde yer alan metinler, farklı olmalıdır.
- Link oluştururken karmaşık semboller kullanmayın. Olabildiğince basit ve sade bir yapı oluşturun. Genelde harflerden ve kelimelerden oluşsun.
- Linkleriniz olabildiğince kısa olsun. Yapılan araştırmalar, kullanıcıların kısa olan linkleri daha çok tercih ettiğini ortaya koydu. Zaten link kısaltma servislerinin bu kadar popüler olmasının nedeni de budur.
- URL oluştururken, kelimelerin arasını (-) ile ayırın. Alt çizgi, nokta ya da virgül kullanmayın.
- URL hazırlarken küçük harf kullanın. Büyük harf kullandığınız zaman yönlendirmelerde karmaşa yaşanmasına neden olursunuz ve bunun size geri dönüşü olumsuz olur. Özellikle SEO açısından.
En çok kullanılan url uzantıları nelerdir? Url nin seo açısından önemi nedir?
Merhabalar Faruk Bey,
En çok kullanılan url uzantıları şöyledir; net, org, info, pro, name, edu, gov dur. Url nin seo açısından önemi ise web sitenizin ne ile ilgili olduğunu anlatmaktadır. İnternet arama motorlarının işlerini kolaylaştırmaktadır. Web sitenizin daha fazla kişiler tarafından ziyaret edilmesini sağlamaktadır.
Merhaba, Url nin SEO için neden önemlidir?
Merhaba Elif Hanım,
Kullandığınız Blog sayfasının üst sıralarda yer almasını istiyorsanız url nşn etkileri bu şekilde olabilir.