Teknolojinin Zararları Nelerdir?
Teknolojinin zararları yararlarından daha fazladır. Buna rağmen, hayatımızda vazgeçemeyeceğimiz bir noktada yer almaktadır. Teknolojinin zararlarının nedeni, zarar veren yönlerinin henüz bulunmamış olmasıdır. İleride teknoloji daha da geliştiğinde, zarar veren etkenler ortadan kaldırılabilir.
Teknoloji Nedir?
Teknoloji nedir sorusunu kısaca; “İnsanların bilgi birikimin bir sonucudur” olarak cevaplayabiliriz.
Teknolojinin İnsana Zararları
Teknolojik aletlerin gereğinden fazla ve kontrolsüz kullanılması, insanların bireysel yaşamlarından kariyerlerine kadar birçok zarara neden olur. Teknolojinin insana zararları:
- Kişileri yalnızlaştırır ve sosyal hayatı öldürür.
- İnsanların dış dünyadan soyutlanmasına neden olur. Özellikle bilgisayar oyunlarının ve cep telefonlarının aşırı kullanımı bu duruma neden olur.
- İnsanlar arası iletişimde kopukluğa neden olur.
- İletişimde kopukluk ailesel sorunlarında kaynağını teşkil eder.
- Düzenli olarak hareket etmeyi engeller ve sağlık sorunlarına neden olur.
- İnsanın en büyük ihtiyaçlarından olan sosyalleşmeyi engelleyerek, psikolojik bozukluklara neden olur.
Olarak sıralanabilir.
Teknolojinin Çocuğa Zararları
Özellikle çocuklarda cep telefonu ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin sınırlanmaması, çocukların sağlıklı gelişiminin engellenmesine neden olur. Teknolojinin çocuğa zararları, aşağıda sıralandığı gibidir:
- Bilgisayar, telefon ve tablet gibi cihazların sınırlanmaması sonucunda zihinsel becerilerde bozukluklar meydana gelir.
- Bilgisayarda aşırı derecede oyun oynayan çocukların sosyal becerileri gelişmez. Akranları ile anlaşmakta zorluk çekerler.
- Çocuklar, teknolojik aletler yardımıyla izledikleri videolarda, korku ve şiddet unsurunu fark etmeden bilinçaltlarına alırlar.
- Teknolojik bağımlılık yaratır.
- Sürekli olarak küçük ekrana bakan çocuklarda görme bozuklukları görülebilir. Aynı biçimde uzun süre oturan çocuklarda ise; boyun ağrıları, iskelet yapısından bozulma, kol ve parmakların uyuşması ve aşırı yorgunluk gibi belirtiler gözlemlenir.
- Özellikle internetin kontrolsüz kullanımı, internet üzerinde bulunan kötü niyetli yetişkinlerin istismarına açık bir alan yaratır. Siber zorbalık özellikle günümüzde çocuklara yönelik olarak uygulanır.
Teknolojinin Sağlığa Zararları
Teknolojinin sağlığa zararları ile ilgili birçok şey söylemek mümkün. Ancak biz bu konu başlığı altında, yalnızca birkaç tanesini sıralamakla yetineceğiz:
- Bilgisayar oyunlarının aşırı derecede oynanması, beyne zarar veriyor.
- Cep telefonu başta olmak üzere, teknolojik cihazların sürekli olarak yakınlarda bulundurulması, aşırı yorgunluk başta olmak üzere üreme sistemi üzerinde de olumsuz etkilere sahiptir.
- Yüksek sesle müzik dinlemek (özellikle kulaklıkla) işitme sorunlarına ve işitme kaybına neden olur.
- Akıllı telefonlara sürekli bakmak, uzağı görme yeteneğinin bozulmasına yol açıyor.
- Hesap makinesinin ve günümüzde Google arama motorunun aşırı derecede kullanılması, unutkanlığa neden oluyor. Beyin hazır bilgiye alıştığı için bazı bölgelerini kullanmıyor.
- Uzun süre bilgisayar başında hareketsiz zaman geçirenlerde, kronik eklem ağrıları baş gösteriyor.
Teknolojinin Psikolojiye Zararları
Yakın zamana kadar çıkan bir haber, hepimizin dehşete düşmesine neden olmuştu. Mavi balina adlı oyun, birçok kişinin intihar etmesine ve cinayet işlemesine sebep olmuştu. Günümüzde her ne kadar bu kadar aşırı etkileri gözlemlenmese de, teknoloji bağımlılığı yeni bir insan türünün de oluşmasını beraberinde getirdi.
Bu bağlamda düşünüldüğünde, teknolojinin psikolojiye zararları sayılamayacak kadar çoktur.
İnsanlar arasındaki iletişimi zayıflatarak, bir süre sonra nefrete dönüştürür. Son zamanlarda kıskançlık, öfke ve korku gibi psikolojik etkilerin artmasının nedeni teknolojik cihazlardır. Özellikle cep telefonu bu durumlara neden olmaktadır.
Örneğin kıskançlığı ele alacak olursak, son model cep telefonu alan bir kişi, arkadaşlarına telefonunu göstermekte ve arkadaşları arasında kıskançlığa neden olmaktadır.
Aşırı derecede bilgisayar ve cep telefonu kullanımı sonunda, insanlarda güvensizlik ve korku duyguları hakim olmaktadır.
Teknolojinin Doğaya Zararları
Üretilen her teknolojinin bir bedeli vardır. fabrikalardan yayılan atıkların dereler başta olmak üzere, tatlı su kaynakları üzerindeki etkilerini her gün haberlerden takip ediyoruz.
Teknolojik aletlerin yaydığı radyasyon nedeniyle, daha önceki toplumlarda görülmeyen hastalıklar başladı.
Ulaşımda hiç olmadığı kadar hız kazanmamızı sağlayan karayolu, havayolu ve deniz yolu taşıtları, çevrenin de hiç olmadığı kadar kirlenmesine neden oluyor. Atmosfere salınan karbondioksit oranının içinde bulunduğumuz yüzyılda artması sonucunda, birçok doğal yaşam alanı yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Teknolojik aletler yardımıyla ormanlara zarar verilmesi, atmosfere daha az oksijen salınması anlamına geliyor. Bu durum hava kalitesinin bozulmasına, solunum yolu hastalıklarının artmasına neden oluyor.
Tankerler ve borularla taşınan petrollerin, kaza sonucu okyanuslara ya da denizlere karışması sonucunda, birçok deniz ve okyanus canlısı ölüyor. Okyanustaki türlerin yok olması demek, dünyanın da yok olması demektir.
Nükleer santrallerden sızan radyasyon, besinlere oran da insanlara kadar ulaşmaktadır.
Teknolojinin Topluma Zararları
Yukarıda saydığımız teknolojinin zararları, doğrudan toplumu ilgilendiriyor. Bireylerin teknoloji yüzünden zarar görmesi, nihayetinde toplumun da zarar görmesini beraberinde getirir.
Fizyolojik ve psikolojik açıdan, daha önceki toplumlarda görülmeyen hastalıklara ve etkilere maruz kalıyoruz.
Teknolojinin insanlara zararları, sonuçta topluma da zararlarını beraberinde getiriyor.
Teknolojinin Evrene Zararları
Dünya yörüngesine fırlattığımız uydular, 1960’lı yıllardan bu yana atmosferde kirlilik meydana getirdi. NASA kuruluşunun yaptığı son açıklamada, dünya atmosferinde 200 binden fazla uydu parçalarından oluşan çöplüğün meydana geldiği ortaya koyuldu.
Bu hızla gidersek, kendi güneş sistemimiz başta olmak üzere, diğer güneş sistemlerine de teknolojiyle zarar vereceğiz gibi görünüyor.
Teknolojinin Hayvanlara Zararları
Teknolojik üretimin sonucu olan plastik maddeler, 2019 yıla damgasını vurmuştu. Okyanuslarda dahil olmak üzere birçok yerde plastik atık sorunu gündeme geldi.
Okyanusta ve denizlerde yaşayan hayvanların midesinden çıkan plastik maddelerin aslında ne denli ciddi bir konu olduğu ortaya çıktı.
Sadece plastik maddeler değil, ormanların yok edilmesi, tatlı sulara ve çevreye karışan endüstriyel atık maddeler, her yıl binlerce hayvanın ölmesine yol açıyor.
Doğanın dengesini bozduğumuz kesin. Asıl soru, denge tamamen bozulduğunda, insanların karşılaşacakları son nasıl olacak?