Üniversite Web Sitesi Nasıl Olmalı?
Üniversite web tasarım, diğer internet sitesi tasarımlarından farklı olmalıdır.
Neden mi?
Üniversitesi web tasarımı ile ilgili her şeyi aşağıdaki başlıklarda açıklıyoruz.
Etkili Bir Dizayn
Nasıl yani? Etkili bir dizayn mı? Peki nasıl yapacağım? Şöyle bir örnek vererek konuya başlayalım. Sevdiğiniz bir insana sürpriz yapmak için ya da onu etkilemek için ne yaparsınız? Onun en sevdiği hediyeyi alırsınız ya da onun en hayali olan bir şeyi gerçekleştirmeye çalışırsınız. Peki bunu nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Onun sevdiği şeyi ya da en çok gerçekleştirmek istediği hayali bilerek.
İşte anahtar kelime bilmektir. Ne yapacağınızı bilirseniz, üniversite web tasarımında harika işler başarabilirsiniz. Bilmek için de bilgi toplamak gerekir. Mesela üniversite öğrencilerine hitap edecek bir site nasıl hazırlayabilirim? Sitenin ana sayfasında neler kullanmalıyım? Hangi renkleri kullanabilirim? Gibi ve daha fazla sorunun cevabını öncelikle bulmalısınız.
Bilgi topladıktan sonra analiz yapmanız gerekecek. İşte tüm bunları yaptığınızda, etkili bir web tasarımı nasıl gerçekleştireceğinizi de anlamış olacaksınız. Etkiliden kastımız, ilk görüşte ziyaretçilerin sitenin görüntüsünden ve düzeninden etkilenmeleridir.
Tabi ki etkili bir tasarımda bazı kavramlara dikkat etmeniz gerekiyor.
Peki nedir bu kavramlar?
Uyumlu Renk Kullanımı
Daha önceki yazılarımızda, web sitesi tasarımında renklerin kullanımından bahsetmiştik. Bu yazıda da tekrar etmiş olalım.
Renklerin web sitelerinde nasıl uyumlu kullanılacağını biliyor musunuz? Tabi ki insan psikolojisi hakkında bilgi sahibi olarak. Konumuz üniversite web sitesi olduğuna göre, bu siteleri ziyaret edenlerin çoğu da üniversite öğrencileri olacaktır.
Yani gençlerden bahsediyoruz. Herkesin farklı renkleri sevdiğiniz biliyoruz. Ancak söz konusu gençler ve renkler olunca bildiğimiz bir şey var ki o da gençlerin çoğunlukla canlı renkleri sevdikleridir.
Üniversite web sitesi nasıl olmalı sorusunu bu kapsamda cevaplayacak olursak, farklı renkler hakkında bilgi vermemiz gerekir.
Cyan, magenta, kırmızı ve parlak turuncu gibi renkler, özellikle genç olan insanların ilgisini fazlasıyla çekecektir. Saydığımız bu renkleri ayrı ayrı kullanabileceğiniz gibi, iki ya da daha fazla rengi de aynı sayfada bir arada kullanabilirsiniz.
Kırmızı iştah açar ve kan akışını hızlandırır. Kırmızı rengi
insanlar üzerinde hareket geçirici etkilere sahiptir.
Beyaz saflığı ve temizliği simgeler. Devamlılığı ve istikrarı da ifade eder.
Mavinin her tonu huzuru ve modernliği ifade eder.
Yukarıda anlattığımız renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini kullanarak, web sitesi tasarımı yapabilirsiniz.
Ancak şunu da belirtelim, her rengi yan yana kullanamazsınız. Bazı renkler bir arada oldukça uyumlu ve anlamlı olurken, bazı renkler ise adeta sırıtır.
Mesela siyah ile maviyi yan yana kullanamazsınız. Tabi ki kullanan web siteleri ya da kişiler olabilir. Ancak bu kişiler dikkat çekmek için ya da verecekleri mesajın daha etkili olabilmesi için ters psikoloji metodu olarak uygularlar.
Turuncu, pembe, cyan, beyaz gibi renkler bir arada kullanılabilir. Bunun gibi daha birçok kombinasyon yapabilirsiniz. Önemli olan sitenizin sayfasında nasıl durduklarıdır. Yani bu renklerin birini ya da birkaçını kullandığınızda, siz karşınızda ne görüyorsunuz. Önemli olan bunu kavrayabilmektir.
Uyumlu Font Kullanımı
Üniversite web siteleri font kullanımının tek zorluğu olabilir. O da binlerce font arasından seçim yapmak. Belki de site tasarlarken tüm sayfalarda tek font kullanacaksınız. Ya da birden fazla fontu sayfalarınızda ayrı ayrı kullanmanız gerekecek.
Peki bu durumda ne yapacaksınız? Hangi fontu kullanacağınıza nasıl karar vereceksiniz?
Konumuz üniversite web sitelerinin tasarımı olduğuna göre, bu tasarımlara uygun fontların hangileri olabileceğine dair sizlere fikirlerimizi sunalım.
Raleway ve Lusitana fontu sıcaklığı ve samimiyeti yansıtması açısından sitelerinizde kullanmak için ideal olabilir. Bu fontun tuhaf tarafı, birçok renge gayet uyum sağlamasıdır. Deneyin! Pişman olmayacaksınız.
Source Sans Pro ve Times New Roman modernliği ve ciddiyeti yansıtması açısından yüksek lisans öğrencilerinin beğenisini kazanabilir. Deneyin! Bir şey kaybetmezsiniz.
Biz bu yazımızda birkaç örnek vererek, kapıyı araladık. Bakalım siz hayal gücünüze ve araştırmanıza göre kaç tane güzel yazı fontu bulabileceksiniz?
Kullanıcı Odaklı Tasarım
Üniversite web sayfaları tasarımı, ben yaptım oldu anlayışıyla kesinlikle tasarlanamaz. İnternet dünyasında yapılan her iş, “Müşteri daima haklıdır” prensibine göre işler.
Yani internet sitesi tasarımında yaptığınız her iş, kullanıcı odaklı olmak zorundadır. Tasarımın her aşamasında, “Acaba kullanıcı bunu beğenir mi?” sorusunu sormalısınız.
Tasarım işinde eğer yeterince kaygılıysanız, harika işler başarabilirsiniz. Kaygılarınız ise tasarım çalışması bittiğinde sona erecektir. Hani estetik kaygılar olayı var ya, işte ondan bahsediyoruz. En iyi tasarımcılar hep, estetik kaygı durumundadırlar ve işleri bitmeden asla rahat etmezler.
Kendisini karşı tarafa beğendirmek zorundadırlar. İşte web tasarımında da kullanıcıyla kendinizi beğendirmek zorundasınız.
Menülerdeki butonları tasarlarken, acaba kullanıcı bu düğmeleri kolaylıkla görebilecek ve kullanabilecek mi sorusunu sormalısınız.
Aynı şekilde ana sayfaya yerleştireceğiniz resimlerin ve videoların, kullanıcılar tarafından kolaylıkla görülebilmesi ve hızlı kullanılabilmesi gerekir. Buna benzer yüzlerce örnek verebiliriz.
Siz bizim ne demek istediğimizi anladınız!
Web Sitesi Hızı
İyi bir üniversite web sitesi tasarımı, hızı da içermelidir. Yalnızca hızlı açılmamalı, aynı zamanda hızlı gezilebilmelidir. Bu da iyi bir kodlama ile sağlanabilir. Kodlamanın yanı sıra, sitede kullanılan resim ve videoların da yer kaplamaması sağlanmalıdır.
İnternet sitesi yapımında kullanılan gereksiz kodlar temizlenmeli ya da sıkıştırılmalıdır. Daha sonra sitede kullanılan gereksiz eklentiler ve resimler de silinmelidir.
Tasarlanan internet sitesi, mobilde de hızlı açılmalı ve gezilebilmelidir. Web tasarım ajansları, web sitelerinin mobilde de hızlı açılabilmesi ve gezilebilmesine yönelik çalışmaları yaparlar. Daha sonradan ortaya çıkacak problemler için de ajanslardan yardım alabilirsiniz.
Güvenlikli Bir Altyapı
İnternet sitelerinin veri tabanlarında bulunan bilgilerin çalınmaması için iyi bir güvenlikle tasarlanmaları gerekir. Güvenlik kodlama ile yapılabileceği gibi, gerekli sertifikaların alınması ile de gerçekleştirilebilir.
Gelişmiş güvenlik sistemleriyle, web siteleri koruma altına alınabilir. Burada önemli olan bir diğer nokta ise sunucu kalitesidir. İyi bir sunucudan hizmet alıyorsanız, büyük ihtimalle sunucunun güvenliği de iyidir. O yüzden hosting hizmeti aldığınız firmaya dikkat etmelisiniz.
Kötü amaçlı yazılımların siteye bulaşmamaları için de güvenlik önlemleri alınmalıdır. Aynı zamanda, dışarıdan gelebilecek zararlı linklere karşı da önlem alınması yararlı olacaktır.
Mobil ve Tabletlere Uyum
En iyi üniversite web sitesi, tabletlerde ve cep telefonlarında da iyi görünendir. Tasarım tamamlandıktan sonra mutlaka cep telefonlarında nasıl göründüğü kontrol edilmelidir.
Web sitelerinin masa üstü versiyonlarında görünen yazı karakterleri ve menüler, cep telefonlarında farklı görünür. Cep telefonlarında yazı büyüklüğü ve resim görünümü bu yüzden önemlidir. Kullanıcılar cep telefonları ya da tabletlerde de internet sitelerinizi rahat bir şekilde gezmeliler. Uygun kodlamalarla mobil uyumluluk kolaylıkla tasarlanabilir. Yalnızca kodlamanın olması yeterli değildir. Mobil uyumluluk konusunda çalışan uzmanlardan da yardım alınmalıdır. Yani kullanıcıların ne istediğinin tespit edilmesi bu noktada önemlidir.
CMS İçerik Yönetim Yazılımı
İyi bir tasarımcı olarak internet sitesini güzelce kodladınız ve müşteriye teslim ettiniz. Müşteri de tasarladığınız siteyi beğendi.
Peki şimdi ne olacak?
İnternet sitesini müşteriye teslim ettiniz ancak bu yeterli olmayacaktır. Müşterinin tasarladığınız siteyi kullanmaya ihtiyacı vardır. Bu yüzden kolay anlaşılan ve basit bir ara yüze sahip CMS (Customer Management System) hazırlamış olmanız gerekir. Yani müşteri yönetim sistemi tasarımınızın da iyi olması gerekiyor.
İçerik yönetim sistemi, kodlamada herhangi bir değişiklik yapmadan, site üzerinde istenilen değişikliğin yapılabilmesidir. Yalnızca yapılabilmesi değil, kolaylıkla ve hızlı bir biçimde yapılabilmesidir.
Eğer yazılım uzmanı olarak bunu sağlayabilmişseniz, iyi bir iş başarmışsınız demektir.
Mesela müşterinin e-postalarını kolaylıkla gönderiyor olması gerekir. Ya da sitede bulunan bir resmi kolaylıkla değiştirebilmelidir. Aynı zamanda internet sitesinde yer alan yazıları da düzenleyebilmelidir. İçerik yönetim sisteminde bu örnekleri çoğaltabiliriz.
SEO Optimizasyonu
İnternet sitesinin işe yarayabilmesi için görünür olması gerekir. Tüm internet sitelerinin amacı, ziyaretçi çekmektir. İster ticari amacı olsun, isterse toplum yararına kurulmuş olsun, yine de görünür olması gerekiyor.
Bunu sağlayabilmenin tek yolu, SEO optimizasyonudur. Yani her gün milyarlarca insanın ziyaret ettiği Google arama motoru gibi sayfalarda sitenizin ilk sıralarda yer alması gerekiyor.
İyi bir web tasarım ajansından site tasarımı hizmeti almışsanız, muhtemelen internet siteniz SEO uyumludur. Ancak bu yeterli değildir. Çünkü kullanıcı alışkanlıkları her gün değişmektedir. Ayrıca farklı beğeniye sahip, milyarlarca insan var.
Bu yüzden SEO çalışmaları sürekli olarak yapılmalıdır. Mesela 1 yıl önce yazmış olduğunuz bir içeriğe, yenilerini eklemek zorundasınız. Çünkü o artık eskimiştir. Ya da kullandığınız bir resmi kaldırıp, yenisini eklemeniz gerekir.
2 yıl önce tasarlattığınız ana sayfa artık geçerliliğini kaybetti. Yeni bir ana sayfa size gerekiyor.
İşte yukarıda bahsettiğimiz tüm bu konular, SEO ile ilgilidir. Daha sonradan yüklenilen resimler ve eklentilerden dolayı, sitenizde sorun çıkabilir. Eğer bu sorunlar giderilmezse, internet siteniz arama motorlarında geriye düşebilir. Bunun anlamı, siteniz kullanıcıların beklentisini karşılamıyor demektir.
Ayrıca sitenizde ziyaret edilen sayfalardan birisi bozulmuş olabilir. Bu durum kırık link olarak adlandırılır. Bu durumda bu linki istediğiniz bir sayfaya yönlendirmelisiniz. Buna da 404 yönlendirmesi adı veriliyor. Yönlendirme sayfalarının da iyi bir şekilde tasarlanması gerekir. Çünkü kullanıcı görselliği sever ve 404 sayfanızın iyi tasarlanmış olması, sizin de profesyonel olduğunuz anlamını taşır.
Teknik Destek Alacağı Web Tasarım Ajansı
Üniversite Web siteniz tasarlanıp sizlere teslim edildiğinde, tasarımı yapan ajansla işinin bitmiyor. Kodlama ile ilgili bir sorun çıktığında yine aynı ajanstan hizmet almak zorunda kalacaksınız.
İnternet sitelerinde zamanla yapılan değişikliklerden dolayı, bazı hatalar ortaya çıkabiliyor. müşteri teknik konular hakkında bilgiye sahip olmadığı için web tasarım ajanslarından yardım alıyorlar.
Şöyle bir uyarıda bulunalım, tasarımı hangi ajansa yaptırdıysanız, sitenizde sorun olduğunda mutlaka o ajanstan yardım isteyin. Çünkü sorunu en iyi o ajans giderecektir.
Türkiyede’ki Üniversiteler
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ
AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
AKSARAY ÜNİVERSİTESİ
AMASYA ÜNİVERSİTESİ
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ
BARTIN ÜNİVERSİTESİ
BATMAN ÜNİVERSİTESİ
BAYBURT ÜNİVERSİTESİ
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ
BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
BOZOK ÜNİVERSİTESİ
BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
DİCLE ÜNİVERSİTESİ
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
DÜZCE ÜNİVERSİTESİ
EGE ÜNİVERSİTESİ
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ
ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
FIRAT ÜNİVERSİTESİ
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ
GAZİ ÜNİVERSİTESİ
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ
GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ
HARRAN ÜNİVERSİTESİ
HİTİT ÜNİVERSİTESİ
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
KAFKAS ÜNİVERSİTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ
KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ
MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ
MARMARA ÜNİVERSİTESİ
MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ
MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ
NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
ORDU ÜNİVERSİTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ
RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
SİİRT ÜNİVERSİTESİ
SİNOP ÜNİVERSİTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ
TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ
TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
UŞAK ÜNİVERSİTESİ
YALOVA ÜNİVERSİTESİ
YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ
BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ
ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ
BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE ULUSLARARASI İSLAM, BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
ACIBADEM ÜNİVERSİTESİ
ATILIM ÜNİVERSİTESİ
AVRASYA ÜNİVERSİTESİ
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
BEYKOZ ÜNİVERSİTESİ
BEZM-İ ÂLEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ
ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ
FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ
FATİH ÜNİVERSİTESİ
HASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
GEDİK ÜNİVERSİTESİ
GEDİZ ÜNİVERSİTESİ
HALİÇ ÜNİVERSİTESİ
IŞIK ÜNİVERSİTESİ
İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL 29 MAYIS ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
İZMİR ÜNİVERSİTESİ
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
KOÇ ÜNİVERSİTESİ
KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ
MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ
MERSİN İLAĞA EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI
MEVLANA ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NUH NACİ YAZGAN ÜNİVERSİTESİ
OKAN ÜNİVERSİTESİ
ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ
PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ
SABANCI ÜNİVERSİTESİ
SÜLEYMAN ŞAH ÜNİVERSİTESİ
ŞİFA ÜNİVERSİTESİ
TOBB EKONOMİ VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
TOROS ÜNİVERSİTESİ
TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ
UFUK ÜNİVERSİTESİ
BURSA ORHANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
YAŞAR ÜNİVERSİTESİ
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ
YENİ YÜZYIL ÜNİVERSİTESİ
ZİRVE ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI ANTALYA ÜNİVERSİTESİ
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ
CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ
TED ÜNİVERSİTESİ
ALANYA HAMDULLAH EMİN PAŞA ÜNİVERSİTESİ
İPEK ÜNİVERSİTESİ
MEF ÜNİVERSİTESİ
MURAT HÜDAVENDİGAR ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ
BİRUNİ ÜNİVERSİTESİ
SANKO ÜNİVERSİTESİ
SELAHADDİN EYYUBİ ÜNİVERSİTESİ
YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ
ANKA TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
İSTANBUL RUMELİ ÜNİVERSİTESİ
KANUNİ ÜNİVERSİTESİ
KONYA GIDA VE TARIM ÜNİVERSİTESİ
İSTİNYE ÜNİVERSİTESİ
ANTALYA AKEV ÜNİVERSİTESİ
İBN HALDUN ÜNİVERSİTESİ
DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ
LEFKE AVRUPA ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI KIBRIS ÜNİVERSİTESİ
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
AKDENİZ KARPAZ ÜNİVERSİTESİ
GİRNE ÜNİVERSİTESİ
KIBRIS İLİM ÜNİVERSİTESİ
KIBRIS AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ
KIBRIS SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
HOCA AHMET YESEVİ TÜRK-KAZAK ÜNİVERSİTESİ
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
POLİS AKADEMİSİ
KARA HARP OKULU KOMUTANLIĞI
HAVA HARP OKULU KOMUTANLIĞI
DENİZ HARP OKULU KOMUTANLIĞI
ASTSUBAY HAZIRLAMA OKULLARI
ULUSLARARASI AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ (KKTC)
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI
SAĞLIK BAKANLIĞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI
YURT DIŞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI