Dinamik ve Statik Web Sitesi Nedir? Hangisi Avantajlıdır?
Bu yazımızda Dinamik ve statik web sitesi nedir sorusunun cevaplarını vereceğiz.
Öncelikle statik web sitesinin tanımından ve tüm detaylarından bahsederek konuya başlayalım.
Statik Web Sitesi Nedir?
Statik web sayfası nedir sorusunun cevabı basitçe içeriğinde; asp, php ve .net programlama dillerini barındırmayan web siteleri olarak verilebilir.
Statik web sitelerinin yapısında HTML ya da XHTML kod dilleri bulunur. Ayrıca CSS ve Flash barındıran statik sitelerde vardır. Genel olarak küçük ve orta ölçekli firmaların tercih ettiği sitelerdir.
Statik Web sitesi Örnekleri Nelerdir?
İnternet ortamında karşılaştığımız hazır tasarım internet sitelerinin birçoğu, statik web sitesine örnek olarak gösterilebilir. Örnek verecek olursak blog siteleri ya da hazır temaya sahip siteleri sayabiliriz.
Statik web sitelerinin her bir sayfası için ayrı bir html dosyası oluşturulması gerekir. Ayrıca herhangi bir değişiklik manuel olarak yapılmak zorundadır.
Statik Web Sitesi Fiyatları Nelerdir?
Statik web sitesi fiyatları, özel olarak tasarlanmış web sitelerine göre daha uygundur.
Statik web sitelerinin tasarımları basit olduğu için fiyatları da oldukça uygundur. Statik web sitesi fiyatları yapılan tasarıma ve sayfa sayısına göre değişir.
Dinamik Web Sitesi Nedir?
Bu başlık altında, dinamik yapıda olan web sitelerinin tanımın yapmanın yanı sıra, dinamik içerikli web sayfası nedir sorusuna da cevap vermiş olacağız.
Dinamik web sitesi; içerisinde asp, php ve .net gibi programlama dillerini barındıran sitelerdir. Özel tasarım internet siteleri olarak da adlandırılabilir.
Dinamik Web Sitesi Yapımı
Profesyonel web tasarım ajansları, dinamik web sitesi yapımı ile uğraşırlar. Daha doğrusu asıl alanları budur.
Dinamik yapıda web sitesi yapmak hiç de kolay değildir. Deneyimli ekibe sahip köklü bir web ajansı yapısı gerekir. Çünkü yapılan işin tamamı deneyimli ekip tarafından gerçekleştirilir.
Müşterinin her isteği, kodlama ile gerçekleştirilir. Öncelikle sitenin amacı belirlenir. Daha sonra müşteriden gerekli bilgiler alınır. Ayrıca sitenin hedef kitlesi belirlenir. Tüm bu bilgiler analiz edildikten sonra kodlama dilleri ile sitenin iskeleti oluşturulur. Daha sonra ara yüz tasarımı gerçekleştirilir.
Logo, resim, video, menülerin yerleşimi, yönetim paneli gibi elemanların hepsi ekibin üyeleri tarafından özel olarak tasarlanır.
Dinamik web sitesinde ayrıca özel güvenlik yazılımları da bulunur. Görüldüğü gibi dinamik yapıda bir web sitesini yapmak hiç kolay değildir.
Dinamik Web Sitesi Avantajları
Dinamik web sitesinin avantajları, aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Arama motorlarının en sevdiği uygulamalardandır.
- Kolay kullanılabilen ve yüksek güvenlikli admin paneli vardır. Admin panelinden istenilen değişiklikler gerçekleştirilebilir.
- İstenilen sıklıkta güncelleme yapılabilir.
- İnteraktif özellikler sergiler. Yani siteyi ziyaret edenlere, daha çok kullanım alanı sunar.
- Dinamik yapıdaki internet sitelerinde kullanıcılar için birçok iletişim ve etkileşim seçeneği bulunur.
Dinamik Web Sitesi Fiyatları
Tıpkı statik web sitelerinde olduğu gibi dinamik web sitelerinde de yapılan işe göre fiyat belirlenir. Ancak dinamik web sitelerinin fiyatlarının daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü karmaşık yapıya sahiplerdir. Birçok avantajı bulunur ve müşteriye özel tasarımdır.
Arama motorlarında daha üst sıralara kısa zamanda çıkabilirler. Daha kolay güncellenebilirler.
Tüm bu özelliklerinden dolayı fiyatları da daha yüksektir.
Dinamik Web Sitesi Örnekleri Nelerdir?
Özel olarak tasarlanan her internet sitesi, dinamik web sitesi örnekleri arasında değerlendirilebilir. Kurumsal firmaların internet siteleri, kamu kurumlarına ait siteler, üniversite ve derneklerin internet siteleri, dinamik yapıdaki internet sitelerine örnek olarak gösterilebilir.
Tüm bu anlattıklarımıza istinaden, “hangi tasarım daha avantajlı?” sorusunu sorabilirsiniz.
Kurumlar ve büyük şirketler için dinamik web siteleri daha avantajlıdır. Sınırsız değişiklik yapabilme ve düzenleme imkanı tanır.
Statik web siteleri ise daha çok durağan yapıdaki blog gibi internet siteleri için daha uygun olabilir. Ayrıca oldukça hızlı açılırlar. Yapıları basittir ve çok büyük değişikliğe ihtiyaç duymazlar.
Özellikle E-ticaret sitelerinin dinamik yapıdaki internet sitelerine daha çok ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz. Günlük veri trafiğinin çok olduğu site tasarımı, ticaret siteleri için avantajlı olacaktır.