Google

Google’da Yükselmenin 8 Sırrı

Google’da yükselmenin yolları bizce 8 altın maddeye dayanıyor. Aşağıda bu maddeleri ayrıntılı bir şekilde anlatacağız. Eğer detaylarını verdiğimiz işlemleri yaparsanız, kısa sürede internet sitenizin yukarılara doğru çıktığını görebileceksiniz.

 

Sayfa Açılış Hızı

En kral içerikleri hazırlasanız da, en iyi görselleri barındırsanız da, internet siteniz hızlı değilse, google da yükselmek konusunda hiç şansınız yok. Sayfa açılış hızı 3 saniyeden fazla olmamalıdır.

Genel olarak aşağıdaki sorunlardan dolayı, siteniz yavaş açılıyor olabilir.

Sayfa Açılış Hızı

 

  • Büyük boyutlarda görsel olması,
  • Videoların doğrudan siteye yüklenmesi,
  • HTML ve CSS kodlarının fazlalığı,
  • Gereksiz eklentilerin yüklenmesi,
  • Sunucuların geç yanıt vermesi

Yukarıdaki liste uzayıp gidebilir. Hız ile ilgili sorunların tamamının net bir şekilde görülebilmesi için iyi bir analiz aracının kullanılması gerekir. PageSpeed Insights aracını kullanarak, internet sitenizin mobil ve masaüstü versiyonlarındaki hız durumunu kontrol edebilirsiniz. Aracı kullandığınızda sorunları size listeleyecektir. Ayrıca ne yapmanız gerektiği hakkında da bilgi verecektir.

Büyük boyutta görselleri sıkıştırmak için siteleri kullanabilirsiniz.

Videolarınızı doğrudan değil de, URL ya da embed kodu kullanarak yüklerseniz, sitenize yük oluşturmayacaktır.

HTML ve CSS kodlarını sıkıştırmak ya da fazla kodları silmek için CDN kullanabilirsiniz.

İşinize yaramayan eklentileri yüklemeyin. Gereksiz eklentileri kaldırın. Düzenli olarak yükleme yaptığınızda, gereksiz eklentilerde güncelleneceğinden, internet siteniz epey ağırlaşacaktır.

Site İçi Optimizasyon

Google sıralama yükseltme işlemlerinden en önemlisi, site içi optimizasyon çalışmalarıdır. Bu çalışmalardan bazılarını ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

Site İçi Linkleme

Google’da yükselmek için internet sitenizde en az 1000 ve 2000 kelime arası makaleler yazın. Makalelerde ise uygun anahtar kelimelere iç link verin. Diyelim ki, web tasarım ile ilgili bir makale yazdınız. Daha önce sitenizde, web yazılım ile ilgili makale vardı. Bu durumda, web tasarım anahtar kelimesine, web yazılım makalesinin bağlantısını vererek, iç linkleme işlemi yapabilirsiniz.

Site İçi Linkleme

 

Sadece sitenizde bulunan makalelerde değil, görsellerin olduğu ya da diğer sayfaların linklerini de verebilirsiniz.

Anahtar Kelime Sitenin Belkemiğidir

İnternet siteniz içinde kullanacağınız anahtar kelimeler oldukça önemlidir. En başta alan adınızda, en çok aranan anahtar kelimenin olması gerekiyor. SEO çalışmalarında en çok aranan ve en az aranan rekabet değeri yüksek anahtar kelimeler kullanılır. Google arama motoru da, anahtar kelimelerin içeriklerinizle alakalı olma durumuna göre, sizi ilk sıralara taşıyabilir.

Kaliteli İçerik

Artık 300 kelime, SEO çalışmalarında hiçbir anlam ifade etmiyor. Zaten 300 kelime ile sitede anlatabileceğiniz konular oldukça azdır. Ürün tanıtımları ya da hakkımızda gibi metinleri belki 300 kelime ile anlatabilirsiniz.

Ancak blog sitelerinde kesinlikle 1000 kelimeden aşağı makaleler bulunmamalıdır. Kaliteli içerik, internet siteleri için yapılabilecek en iyi yatırımdır.

Makalelerinizde eş anlamlı kelimeleri bol miktarda kullanın. Google botları bu kelimelerle bağlantı yapacak ve eş anlamlı kelimeleri de sıralamada bir ölçüt olarak ele alacaktır. Mesela; SEO diye bir başlık atmak yerine “SEO (Arama motoru optimizasyonu)” diye bir başlık atın. Böylece arama motoru optimizasyonu kelimesinden de sıralama alabilirsiniz.

Makale yazmadan önce ilginç konuları içermesine dikkat edin. Bunu yapabilmek için de arama motorunda kullanıcıların en çok ilgi gösterdikleri konuları araştırın. Bu konularla ilgili hangi kelimelerle arama yapıldığına bakın.

Makalelerinde dış link verin. Yani konuyla ilgili daha detaylı bilgilerin yer aldığı internet sitelerini referans gösterin. Böylelikle başka sitelere de organik trafik sağlayacak, Google’ın gözünde daha değerli olacaksınız.

Telifsiz ve ideal boyutlarda resim kullanın. Mümkünse kendi çektiğiniz fotoğraflardan oluşan resimleri, internet sitenize yükleyin.

Eğer yapabiliyorsanız, viral video yükleyin. Tamamen doğal ve bilgi içerikli olan viral videolar, kullanıcıların en çok tercih ettiği video türüdür.

Backlink

Kaliteli backlink kaynaklarından yararlanmanız, sitenizin Page Rank değerini yükseltir ve Google gözünde güçlü bir imajınızın olmasını sağlar. Başka sitelere, kendi sitenizdeki anahtar kelimelerden link verirseniz, başkaları da size verecektir. Gerçi bunu ülkemizde birçok kişi yapmak istemiyor. Ancak Google arama motorunun internet sitelerinden istediği, paylaşımdır. Yani bilgiyi paylaşın diyor.

Sayfanızda bulunan dış linkler, zamanla kullanılmaz hale gelebilir. Bu linklere, kırık link adı verilir. Zamanla bu linkler kullanıcılar açısından olumsuz durumlara neden olur. düşünün ki sizin referans olarak verdiğiniz link kullanılmıyor. Kullanıcı bu durumda, hile yaptığınızı düşünebilir. Sitenizdeki bu tür linkleri tespit edip, düzeltmelisiniz. Kırık linkleri tek tek bulmak zaman alacağından dolayı, internet sitenizde bulunan tüm kırık linkleri toplu bir şekilde görebilirsiniz.

Backlink

 

Başka bir siteye misafir yazar olarak katkıda bulunabilirsiniz. Böylece insanlar sizi tanımış olur ve merak ederek, internet sitenizi ziyaret ederler.

Bir diğer yöntem de, sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılmasıdır. Sosyal medya hesaplarınızda, internet sitenizdeki içerikleri paylaşın. Daha da önemlisi başka hesaplarda, internet sitenizdeki içerikleri paylaşmaya özen gösterin. Hem doğal yollardan backlink elde edeceksiniz, hem de sitenizin trafiği artacaktır. Günümüzde bu yöntemle, backlink kaynağı elde eden birçok internet sitesi mevcuttur.

Blog sitelerine yorumcu olarak katkıda bulunun. Emin olun, kısa sürede faydasını göreceksiniz. İnsanlar ilginç yorumda bulunanları merak eder ve onların çalışmalarını görmek isterler.

Forum sitelerinde aktif olarak yer alın. Böylece birçok kişinin bulunduğu forum sitelerinde de tanınır hale gelirsiniz.

Yukarıda anlattığımız backlink elde etme ile ilgili tüm işlemleri, tabi ki tek bir kişinin yapabilmesi imkansızdır. Bu yüzden SEO uzmanından bu konuda yardım almanız gerekir. Eğer boş vaktiniz çoksa, tabi ki bu işlerle ilgilenebilir, sitenize trafik elde edebilirsiniz.

Markalaşma

Şirketler için en önemli olanı markalaşma kavramıdır. Tüketiciler gözünde, şirketin profili markalaşma sayesinde olmaktadır. Tabi ki markalaşma kavramını yalnızca büyük firmaların ürünlerinde görmemek gerekiyor.

İzleyenler bilirler bir dönem TRT ekranlarında “evet-hayır” adında mini bir yarışma vardı ve Erkan Yolaç sunuyordu. İşte Erkan Yolaç, bu mini yarışma sonrasında bir marka haline geldi. O dönemlerde herkesin dilinde aynı slogan vardı.

Markalaşma

Günümüzde ise markalaşma hem kolay, hem de bir o kadar zordur. Doğru stratejilerin uygulanması sonucunda, marka değerinin yükseltilmesi zor olmayacaktır.

Markalaşma Teknikleri

Logolar, şirkete özgü renkler, melodiler en bilinen marka teknikleridir. İnternet ortamında ise en çok logolar ve sloganlar akılda kalıcı etkiler yapmaktadır.

Faydaları

  • Akılda kalıcıdır. Şirket yerine markanın hatırlanması daha kolaydır.
  • Sadık müşteri kitlesinin oluşmasını sağlar.
  • Müşteri olmayanların bile bildikleri bir nesne haline gelir. Dolayısıyla organik yoldan reklam yapılmasına imkan tanır.
  • Fiyatlara olumlu katkıları vardır. Bugünlerde birçok insan daha çok markaya para ödemektedirler.
  • Muazzam bir büyüme potansiyeli yaratır.
  • Şirket satmaya karar verdiğinizde, bilinen markanız sayesinde daha çok para kazanabilirsiniz.
  • Marka bir kez bilindikten sonra, daha az pazarlama harcaması gerçekleştirirsiniz ve reklam maliyetleriniz hiç olmadığı kadar düşer.
  • Tüketiciler açısından da daha az risk anlamına gelmektedir. Markaya güven duyan tüketiciler, sürekli olarak o markayı satın alırlar.

Dijital Reklam

Google’da yükselmek için dijital reklam; pazarlama faaliyetlerinin internet ortamında gerçekleştirilmesidir. Reklamcılık teknolojisinin yakın zamanda, internet ortamına taşınmasıyla birlikte, maliyetler düşmüş ve daha çok kişiye ulaşma imkanına kavuşulmuştur.

Dijital Reklam

Dijital Reklamın Faydaları

  • Daha çok kişiye ulaşma imkanı sağlar.
  • Maliyetleri düşürür.
  • Analiz yapmayı kolaylaştırır. İnternet sitesini ziyaret gelenlerin ya da ürün sayfasına bakanların sayısı kolaylıkla görülebilir. Böylelikle ne yapılacağına karar vermek, daha kolay hale gelir.
  • Etkili reklam sayesinde, siteyi yukarı taşıma işlemi daha kolay hale gelir.
  • Hedef kitleye hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlar.

Nasıl Yapılır?

Dijital reklamların en çok yapıldığı alanlar, arama motorlarıdır. Reklam yapabilmek için dijital ortamda bir mecraya ihtiyaç vardır. en iyi mecra da web sitesidir.

Öncelikle iyi tasarlanmış bir web sitesine sahip olmalısınız. Ayrıca birçok sosyal medya platformlarında, işletme hesabınızın olması gerekiyor.

Ürünlerinizi, markalarınızı ve şirketinizin profilini etkili bir şekilde, web sitenizde yansıtabilirsiniz. Neyi, nerde, ne zaman yapacağınızı planlamanız gerekiyor.

Düzenli olarak sosyal medyada ve internet sitesinde kampanyalar düzenlemeniz gerekir.

Ödüllü yarışmalar ve müşteriyi teşvik edici etkinlikleri, internet ortamında düzenlemek yararlı olacaktır. Böylece yeni müşteriler kazanabilirsiniz.

Görsel ve yazınsal materyallerin iyi planlanmış olması gerekir. Etkili sloganlar ve görseller tasarlayarak işe başlayın. Mutlaka akılda kalıcı bir sloganınız olsun. Mesela “en tatlı acı” sloganı sayesinde, bir çiğköfteci işletmesi akılda kalmayı başarmış ve geniş kitlelere ulaşabilmiştir. Bunu da internet sitesinde bu sloganı kullanarak başarmıştır.


Doğal Bir Çalışma

İnternet sitenizi yükseltmek adına yapacağınız çalışmalar doğal olsun. Yani hileye başvurmayın. Google Penguin güncellemesinden önce birçok internet sitesi sahibi, organik olmayan backlink paketleri satın alıyorlardı. Alakasız sitelerde reklamlarını yaptırıyorlardı. Sosyal medya hesaplarında ise kullanıcı paketi satın alarak, sahte beğeni ve yorum yaptırıyorlardı.

Ancak artık bu yöntemler bir işe yaramıyor. Google ve internet kullanıcıları, sahte olan tüm yöntemlerden adeta nefret ediyorlar.

Doğal yöntemlerle yükselmeye çalışın. Zaten bu yöntemlerin neler olduğundan yukarıda ayrıntılı bir şekilde bahsetmiştik.

Ancak bazı internet sahipleri, ben yine de bunları yaparım ve yakalanmam, diye düşünebilir. Ancak emin olun Google algoritmaları, bu kişilerden daha zeki ve en ufak hileyi fark edebiliyor. Yakaladığı zaman da en acımasız bir şekilde cezalandırıyor.

Google da yükselmek tabi ki önemlidir. Ancak birden bire hileyle yükselmek yerine, yavaş ancak emin adımlarla yükselmek en sağlıklısı olacaktır.

Mesela internet sitenize günlük olarak içerik girdiğinizde, 6 ay gibi kısa bir sürede yükseleceğinizi göreceksiniz. Hatta içeriklerinizin kalitesine göre sadık ziyaretçileriniz bile olabilir. Ancak diğer SEO çalışmalarını da düzenli olarak yapmanız gerekiyor. yalnızca bir unsuru baz alarak yükselemeyeceğinizi belirtmiş olalım.

Sosyal Medya

Sosyal medya kullanıcılarını 3 grupta ele alabiliriz: topluluklar, şirketler ve bireysel kullanıcılar. Tüm SEO çalışmaları, bu 3 gruba göre yapılmaktadır.

Yapılan araştırmalar, Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının büyük çoğunluğunun yalnızca vakit geçirme amacında olduğunu göstermiştir. Dolayısıyla ürün pazarlamak için geriye çok az bir kitle kalıyor.

Kullanıcıların birçoğu da ilgilerini çeken video ve resimlerle ilgileniyorlar. Aynı şekilde birçok kullanıcı, grup ve topluluğa katılmayı seviyor.

Ücretsiz uygulamalar kullanıcıların ilgisini daha fazla çekmektedir.

Bunları neden anlatıyoruz?

Çünkü internet sitenizin bu kullanıcıları kazanmasını istiyorsanız, bu tür bilgilere ihtiyacınız olacak.

Mesela gruplara ya da topluluklara katılarak, internet sitenizin reklamını yapabilirsiniz. Ya da, ürünlerinizi ilgi çekici resim ve videolarla destekleyerek, daha fazla kullanıcı kazanabilirsiniz.

Sosyal Medya

Bütçenizi etkilemeyecek ücretsiz ürünleri kullanıcıların hizmetine sunarak, ilgi çekebilirsiniz. Onları internet sitenize yönlendirerek, daha fazla trafik elde edebilirsiniz.

İyi haber, birçok şirketin sosyal medyayı etkin kullanarak, daha fazla müşteri elde ettikleri yönünde.

Ancak sosyal medyada dikkat etmeniz gereken en önemli konu, hizmetlerinizin mutlaka kaliteli olmasıdır. Kalitesiz hizmetler, sosyal medya kullanıcıları tarafından acımasız bir şekilde eleştirilmektedir. Yani hatırı sayılır müşteri kazanabilirsiniz de, kaybedebilirsiniz de…

Sosyal Medya Teknikleri ve SEO

Aşağıdaki bazı teknikleri uygulayarak, Sosyal medya platformlarında başarılı SEO çalışmaları yapabilirsiniz:

  • İnternet sitenizin ismi ile sosyal medya hesaplarınızın isminin aynı olması gerek.
  • Sitenizin tanıtımızın düşük maliyetlerle ve hızlı bir şekilde, bu alanlarda yapabilirsiniz.
  • İçerik ve sayfalarınızın tanıtımını yaparak, hızla yükselebilirsiniz.
  • Topluluk ve gruplara yakın paylaşımlar yapmanız yararlı olacaktır.
  • İçeriklerinizin başlıkları etkili ve akılda kalıcı olmalıdır.
  • Sıklıkla kampanya ve duyuru yapmalısınız. Sürekli olarak hesabınızı canlı tutun. Kendinizi unutturmayın.
  • Tüm hesaplarınızda oluşturduğunuz içerikleri paylaşın. Böylece etkili bir zincir oluşturabilir, daha çok trafik elde edebileceksiniz.

SONUÇ

Google sıralama yükseltme çalışmalarının birçoğundan, yukarıda bahsetmiş olduk. Tüm bu çalışmaları etkin bir şekilde gerçekleştirebilirseniz, arama motorlarında yani en önemlisi google da  yükselmemeniz için hiçbir neden yoktur.

Ancak SEO çalışmalarının uzun ve fazla olması, tek bir kişinin baş edebileceği bir iş değildir. Bu yüzden dijital reklam ajanslarından ya da web yazılım firmalarından bu konuda destek almanız yararlı olacaktır.

Yapılan çalışmaların hemen etki etmeyeceğini de akıldan çıkarmayın. Çünkü SEO çalışmaları bir süreçtir. Belki biraz yavaş sonuçlanır, ancak kalıcıdır. İyi bir çalışma sonucunda, ödediğiniz paranın her kuruşuna değeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhabalar web sitesi sahibiyim fakat google de aramalarda çok geri sıralarda bulunmaktayız. Dediğiniz şeyleri bire bir olmasa da uygulamaya çalışıyorum. Blog da makaleler paylaşmaya başladık fakat sadece bu yeterli mi başka neler yapabiliriz.

  2. Sitemizin en geç kaç saniye de açılması gerekir ve blokta gündelik olarak en fazla kaç tane makale paylaşmamız gerekmektedir. Blog da paylaştığımız makalelerin başlıklarını neye göre belirlersek daha çok etkili olur?

    1. Merhaba Yiğit Bey,
      web sitenizin açılış hızı en az 3 saniye olmalıdır. Bloğunuz da en az günde 1 makale paylaşmanız önerilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu