Web Tasarım

İşinize Yarayacak WordPress Eklentileri Nelerdir?

Web dünyasında, hazır tema satın alarak tasarım yapanların sayısı bir hayli fazladır. Bu yazımızda sizlere, WordPress tabanlı sitelerde hazır temalarda kullanılacak eklentileri anlatacağız. İşinize en çok yarayacak eklentileri detaylarıyla yazımızda bulabileceksiniz. O zaman başlayalım.

Gerek SEO çalışmaları yapabileceğiniz, gerekse yapısal ayarları gerçekleştirebileceğiniz birçok WordPress eklentileri, sizler için yazımızda derledik.

Wordpres Eklentisi: All in One SEO Paketi

2007 yılında ortaya çıkan wordpress SEO eklentisi, bugüne kadar 30 milyon kere indirilmiştir. Bu rakam eklentinin ne kadar popüler olduğunun göstergesidir. Kullanımının kolay olması ve birçok site sahibi tarafından tercih edilmesindeki en büyük nedendir. Eklentinin temel özellikleri:

  • Site haritası desteği vermesi,
  • Mobil sayfalar, Google Analitik desteği sağlaması,
  • Dahili API desteğinin bulunması,
  • WooCommerce (e-ticaret eklentisi) entegresinin bulunması,
  • Meta etiketlerinin otomatik olarak oluşturulmasının sağlanması ve
  • Performans ayarlarının kolay bir şekilde yapılabilmesi

Olarak sıralanabilir. Standart sürümü ücretsiz olmasına karşın, tam sürümü yıllık 79 dolara satın alabiliyorsunuz. Tam sürümün daha profesyonel kullanıcılar için olduğunu söyleyelim.

Eklentiyi yüklemeniz ve temel ayarları yapmanız yeterli olacaktır. Genel olarak ayarları aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz:

  • Genel ayarlar bölümünde; Canonical URLs bölümü işaretli olmalıdır.
  • Set protocol for Canonical URLs-Auto olarak işaretlenmelidir.
  • Title Settings bölümündeki ayarları varsayılan olarak bırakabilirsiniz. Dilerseniz özelleştirebilirsiniz.
  • Custom Post Type Settings bölümünde SEO yapmak istemediğinizde kapatabilirsiniz.
  • Genel ayarlarda “Keyword Settings” kısmını kullanabilirsiniz. Bu bölümde meta anahtar kelimeleri kullanıp kullanmama seçeneğini tercih edebilirsiniz. Bu bölümdeki ayarlar, anahtar kelimeleri otomatik olarak etkinleştirmenizi sağlar. Dolayısıyla kullanmasanız daha iyi olacaktır.
  • Eklentinin performans ayarlarını, SEO bölümünden yapabilirsiniz. Mesela noindex bölümünü aktifleştirebilirsiniz. Ya da Force Rewrites kısmını aktif hale getirebilirsiniz.

WordPress Eklentisi: WP Rocket Nedir? Neden Kurmalısınız?

İnternet sitelerinin hızları, genel olarak kodlama ile yapılır. Ancak bu işi WordPress eklentisi ile de yapmak mümkündür. İşte WP Rocket eklentisi, sitenizi hızlandırmak için tüm donanımlara sahip olarak sizlere yardımcı olabilir. Ancak bu eklentinin ücretli olduğunu ve yıllık 39 dolardan başladığını söyleyelim.

Eklentinin çalışma prensibi, önbellekleme yapması ve sitenin daha hızlı bir şekilde açılabilmesini sağlamasıdır. https://wp-rocket.me/ sitesinden eklentiyi indirebilir, ödeme planını seçebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz.

Eklentiyi indirdikten sonra, yönetim panelinden eklentiler bölümünden yüklemeniz gerekiyor. Aşağıda tavsiye edeceğimiz ayarları gerçekleştirdiğinizde, eklentiniz kullanmaya hazır hale gelecektir.

 

  • Dashboard bölümünden kontrol paneli ayarlarını yapın.
  • Css ve JS Files Optimizasyon ayarlarını gerçekleştirin.
  • Media Settings yani ortam ayarlarını yapın.
  • Gelişmiş kurallar ayarlarını gerçekleştirin.
  • Veritabanı ayarlarını yapın, ilerleyen zamanlarda oldukça işinize yarayacak.
  • Adds-on (uzantılar) ayarlarını yapın. İleride eklentiye entegre etmeniz gereken uzantıları otomatik olarak yükleyecektir.
  • Tools (araçlar) bölümündeki ayarları gerçekleştirin.

Wp Rocket

Diğer bir önemli konu ise mobil ayarların yapılmasıdır. Mobil önbelleği bölümünde, “Mobil cihazlar için önbelleklemeyi etkinleştir” seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan, “ Mobil cihazlar için önbellek dosyalarını ayır” seçeneğinin de işaretli olduğundan emin olmalısınız.

Hemen alt kısımda “Ön bellek geçerlilik süresi” diye bir bölüm göreceksiniz. Burada zaman sınırlamasını “0” yani sınırsız hale getirin. Dilerseniz başka rakamlarla ön bellek geçerlilik süresini sınırlayabilirsiniz. Sınırladığınız zaman diliminden sonra ön bellek bilgileri silinecektir.

CSS ve JS Dosya Optimizasyon bölümündeki ayarları, aşağıdaki yönergeleri takip ederek gerçekleştirebilirsiniz:

  • “HTML küçült” seçeneği dosya boyutlarını düşürmek için kullanılır. İleri seviyede kullanıcılar için Java Script kodlarını hızlı bir biçimde işlenmesini sağlar. Ayrıca aynı durum, HTML ve CSS kodları için de geçerlidir.
  • “Dosyaları birleştir” seçeneği ise küçük boyutlarda olan dosyaları eklentinin uyumunu da göz önünde bulundurarak birleştirir ve web sayfasının daha iyi performansla çalışmasını sağlar. Ancak şunu belirtelim ki bu seçenek, HTML-1 protokolünde verim alınabilmesini sağlar. HTML-2 protokolü için faklı seçeneklerin tercih edilmesi yerinde olacaktır.
  • “HTML Küçült” seçeneği ise kodlama dosyasının boyutlarını düşürerek, performans sağlamayı amaçlamaktadır.
  • “Sorgu dizgilerini sabit kaynaklardan kaldır” adlı seçenekte, performans artırmaya yönelik olarak kullanabileceğiniz bir seçenektir. Eğer bu seçeneği aktif ederseniz, style.css?ver=1.0 kodu ile belirtilen sabit dosyalarınızı style-1-0.css türüne çevirecektir.
  • “JavaScript dosyalarını küçült” adlı seçenek, JavaScript dosyalarında mevcut olan boşlukları ve yorumları ortadan kaldırır.

Ayarları bu şekilde yapabilirsiniz. Ancak işler ters giderse, yani sitenizde bir şeyler bozulmuşsa, ayarları geri almanız gerekmektedir.

Ortam dosyaları ile ilgili ayarları yaptığınızda, sitenizin daha hızlı açıldığını görebilirsiniz. Eğer sitenize yüksek boyutlarda resim yüklemişseniz ya da doğrudan video eklemişseniz, bu durum sitenizin yavaşlamasına neden olacaktır. Ortam dosyası bölümünden yapacağınız ayarlarla, sitenizin hızını biraz daha artırabilirsiniz.

  • “LazyLoad” adlı bölümde “resimler için etkinleştir” seçeneğini işaretleyin. Bu seçeneğin hemen altında bulunan “iframe ve görüntüler için etkinleştir” seçeneğini de işaretleyin. Hemen altında bulunan “önizleme resmi ile Youtube iframe değiştir” seçeneğini de işaretlediniz mi, bu iş tamamdır.
  • Emoji bölümünde, “emojiyi etkisizleştir” seçeneğini işaretleyin.
  • Gömülüler bölümünde “Wordpress gömülülerini etkisizleştir” seçeneğini işaretleyin.

Tüm bu ayarları yaptıktan sonra, değişiklikleri kaydet butonuna bastığınızda, buradaki ayarları tamamlamış olacaksınız.

Gelelim işin en önemli kısmına… Zaten eklentiyi yüklemenizin amacı, eklentinin sayfanızın bir kopyasını ön bellek dosyası şeklinde oluşturması ve yüklemeyi bu şekilde gerçekleştirmesiydi. Ön yükleme bölümünde, aşağıdaki ayarları gerçekleştirdiniz mi, gerisi kolay…

 

  • “ön yüklemeyi aktif et” seçeneği bu bölümde sizi ilk karşılayan eklenti olacaktır. Bu seçeneği aktif hale getirin.
  • “site haritası tabanlı önbellek önyüklemesini aktif et” seçeneğini işaretleyin.
  • “tümü bir SEO XML site haritasında” seçeneğini de aktif hale getirin.
  • Bu sayfanın hemen altında bulunan “DNS isteklerini önceden getirme seçeneğini” aktif hale getirdiğinizde, alan adınız seri bir şekilde ayarlanarak, diğer seçeneklere uyumlu hale gelecektir.

Her ne kadar diğer ayarları yapmak da önemli olsa da, yukarıda anlattığımız ayarları yapmanız yeterli olacaktır.

Mobile Detector

Birazda Sitenizi Mobil Duyarlı Hale Getirelim

Jetpack adı verilen eklenti sayesinde, WordPress tabanlı siteniz hem hızlanacak, hem de mobil uyumlu hale gelecektir. Yukarıda bahsettiğimiz eklentinin ayarlarını yaptıysanız, bu eklentiyi yalnızca mobil işlemler için kullanabilirsiniz.

Aynı zamanda bu eklenti, CSS ve PHP bilenler için de temayı özelleştirme imkanı sağlıyor.

Mobile Detector

Bu wordpress  eklentisini ilk defa duyanlarınız sanırım çoktur. Ancak kesinlikle kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Peki neden kullanmamız gerekiyor diye sorarsanız, buyurun cevapları aşağıda veriyoruz.

Eklenti, internet sitenize erişmek isteyen kullanıcıların, erişim kaynağını tespit ediyor ve en uygun temayı, sitenize yüklüyor. Ayrıca bu eklenti, 5000’den fazla mobil cihazı destekliyor.

Ücretiz olan bu eklentinin dilerseniz, PRO sürümünü 50 dolara satın alabilirsiniz.

WordPress Eklentisi Mobile Edition: Tamamen WordPress

iOS ve Android işletim sistemlerini destekleyen bu eklenti, WordPress firmasının ürünüdür. Mobil reklam seçenekleri ve SEO açısından zenginleştirilen bu eklenti aynı zamanda tam yorumlama sistemi gibi özelliklere de sahiptir.

Wordpress Mobil Uyumluluk

Akismet ile Spam Yorumlara Son

Sitenizin değerini düşüren ve Google gözünde kötü gösteren Spam yorumlardan kurtulmak için harika bir eklentidir. Aksimet eklentisi aslında WordPress ile birlikte gelir. Ancak eklentiler arasında göremezseniz, WordPress arama penceresinden aratıp tekrar bulup yükleyebilirsiniz.

Alper Acarlı

Acarnet'te Entrepreneur

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Merhaba, WP Rocket Nedir WP rocketi neden kurmamız gerekmektedir? All in one seo Nedir Ne işe yarar?

    1. Merhabalar Hüseyin Bey,
      Wp rocket web sitenizi hızlandırmak için kullanılmaktadır. All in seo paketi ise site harita desteği vermesi, Google analitik destek sağlaması sağlamaktadır.

  2. WordPress kulansak bizim için nasıl kolaylık sağlar ve wordpresi hangi yönlerde kullanabiliriz. sitemizi wordpress sayesinde ne kadar yönetebiliriz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu