Java Nedir?
Java, 1991 senesinde Sun firması altında kurulmuş olan Green Team isimli 13 kişilik bir takım tarafından hazırlanmıştır. Green Team, bilişim teknolojileri üstünde araştırma yapıp geliştirmeyi hedefleyen bir takımdı. Bu takım geleceğin teknolojisini ev elektroniği ve kişisel elektronik cihazlarda olduğuna inanmaktaydı. İlk yapmış oldukları çalışmaları başarısızlıkla sonuçlanmış olsa pes etmeyip, uzun bir çalışmadan sonra Hot Java olarak değişen WebRunner internet tarayıcısıyla beraber web’in içeriğini ulaşabilir hale getiren bir program olarak hayata geçirdiler.
Java Nasıl Ortaya Çıktı?
Java, Ocak’tan bağımsızlaşıp 23 Mayıs 1995 tarihinde açık kullanıma sunulmuştur. Oldukça büyük bir ilgi ile karşılanmıştır. Sun firmasının 2010 senesinde Oracle tarafından satın alınmasıyla beraber Java’nın sahibi de değişti. Java, topluluk işlemleri tarafından geliştirilmektedir. Bu geliştirme işlemiyse herkesin katkı sunacağı ve kararlara katılacağı bir ortamda yapılmaktadır. Java’nın geleceği hakkında da tüm kararlar oy çokluğuyla alınmaktadır. Java standardının açık olması, özgür bir yazılım hale getirmiştir.
Java Nerelerde Kullanılır?
Java’nın kullanılacağı cihazlar çok çeşitlidir. Java, bilgisayarlarda, cep telefonlarında, oyun konsollarında, veri depolama merkezlerinde, internet uygulamaları ile beraber blu-ray disk sürücülerde ve yeni nesil olan akıllı televizyonlarda kullanılmaktadır. Günümüzde 3 milyar cep telefonunda da java bulunuyor. Blu-ray disk oynatıcılarının tamamı Java kullanmaktadır. Firma bilgisayarlarının %97’sinde Java direkt yüklüdür. 125 milyon akıllı televizyonda Java’yı kullanmaktadır.
Java Özellikleri Nelerdir?
Java, nesne tabanlı bir programlama dili olduğundan Java’da her şey bir nesne olmaktadır. Java, tüm platformlardan bağımsız bir şekilde çalışabilmektedir. Program bir defa derlendikten sonrasında tüm platformlarda çalışabilmektedir. Oldukça da basit bir programlama dili olduğundan öğrenilmesi de kolay bir programdır. Güvenli bir programlama dili olduğu için virüs bulaşmayan ve başka kişilerin de giremeyeceği programların yazılımına izin vermektedir. Java kodu derleyip daha sonrasında doğal mimariye sahip bir şekilde girmektedir. Derlenmiş Java kodu her platformda ya da her ortam da rahat bir şekilde çalışabilmektedir. Javayla birden fazla görev yapacak düzeyde programlar bulunmaktadır. java’nın byte kodları ise compiler ismi verilen tam zamanında derleme özelliği yüksek olup yüksek hızlı çalışma imkanı sağlamaktadır.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=2Xa3Y4xz8_s&w=560&h=315]