JavaScript’in SEO Çalışmalarında Önemi
Javascript, kullanıcı deneyimlerini artırmak için kullanılır, bu noktayı açacak olursak tarama, kazanımı sağlamak ve site gecikmesi olarak belirtebiliriz. Arama motorları bu kodlara erişemez ise sitede mevcut olması gereken noktaların eksik olduğunu düşünür ve sitenin derece durumuna eksi puan verir. Javascript kodlarını arama motorundan gizlememek gerekmektedir. Böylelikle web tasarımı hazırlanırken url yapısına ekleme yapılabileceği unutulmamalıdır. (#!,Lone Hash (#) bu ifadeler url yapısında yer alıyorsa taranamayan sayfalar olarak anlaşılır, bunun önüne geçilmektedir.
Seo uzmanları bu hassasiyete dikkat etmelidir. Bu kodlar sitenin bünyesinde yer almalı ve dışardan çağırma yapılmamalıdır. Java script ile web içeriğini endeksleyen arama motorları genelde problem oluşturmaktadır. Seo uzmanlarının bir çoğu bu durumdan rahatsız olmaktadır. Uzmanlar, arama motorları sayfalarının javascript çerçevesine göre nasıl işlendiğini bilmek durumundadır. Google’da javascripti başarı ile yürüten bir arama motorudur. Diğer arama motorlarında sorunların karşılaşılması uzmanların javascript kullanımını daha iyi kavramaları konusunda uyarıcı bir etkendir. Seo çalışmalarında estetikten ziyade kullanışlılık göz önüne alındığında, javascipt in bu anlamda kullanımının etkisini anlayabiliriz.
Javascipt kodları genelde sayfanın en alt kısmına yerleştirilmektedir, bu şekilde sitenin daha hızlı açılması sağlanacaktır. Genel anlamda web sitesinin yapısı ve JavaScript konularına değindikten sonra, SEO ile nasıl bir ilişkiye sahip olduğuna geçiş yapılabilir. Öncelikle söylemek gerekiyor ki JavaScript kullanımı, arama motoru optimizasyonu için meşakkatli bir süreçtir. Zira arama motorlarının web sitelerini en iyi şekilde taraması önemlidir. JavaScript kullanımında ise bu noktada zorlu bir süreç kendini gösterebilir.
JavaScript ve Taranabilirlik
Arama motorlarının site tarama yazılımları, URL üzerinden içerik analizleri yapmaktadır. Bu taramalar da sitenin kodları ve kodlar içerisinde yer alan metinler ve görsel içerikler üzerinden gerçekleştirilir.Google gibi arama motorları, hem içerik hem de kodlardan yola çıkarak kullanıcı deneyimi konusunda çıkarımda bulunur ve web sitesini derecelendirir. Kimi durumlarda yazılım ekibi, çeşitli sebeplerden dolayı JavaScript kodlarının tarama iznini, arama motoru botlarına açık bırakmaz.
Dolayısıyla da arama motorları JavaScript kodlarına erişemez.Her ne kadar ilk etapta sitenin taranması için iyi bir seçimmiş gibi görünse de aslında Googleve Baidu gibi arama motorları için negatif etkiler oluşturabilir. En nihayetinde JavaScript ile kullanıcı deneyimini artırmak amaçlanır. Arama motorları bu kodlara erişemez ise, sitede olması gereken şeylerin eksik olduğunu düşünür ve sitenin derecesine eksi puan olarak ekler. Dolayısıyla JavaScript kodlarını, hiçbir koşulda arama motorlarından gizlemeye çalışmamak gerekir.