Web Tasarım

Kodlama Dilleri Hakkında Detaylı Bilgiler

Tarihte yazılımın temellerini atan ilk bilim adamı Harezmi’dir. Türk-İslam bilgininin Latincedeki adından türetilen Algoritma, matematik biliminde sayılarla yapılan hesaplamaların sistematik metotla yapılmasıdır. Programlama dilleri temelinde de algoritma işlemleri yatar.

Basit olarak anlatacak olursak, 8 ve 7 sayılarının ortalamasını almak için öncelikle 8+7 işlemini gerçekleştirmek gerekir. Daha sonra çıkan sonucu 2’ye böldüğümüzde sonuca ulaşmış oluruz. Bilgisayarlarda kullanılan yazılım dilleri de bu mantık ile çalışırlar ve yapılan her işlem için belirli bir mantık şeması oluşturulur.

Dışarıdan gelen bilgiler, programlama dilleri açısından değişken olarak algılanır. Programlama dillerinde gerçekleşen tüm döngü ve işlemler, değişkenler vasıtasıyla gerçekleşir.

Bilgisayar Programlama Dili Neyi İfade Ediyor?

Algoritma programlama dilinin alfabesidir. Programlama dili ise bilgisayarın tercümanıdır. Programlama dili olmadan, bilgisayar ve internet ortamında hiçbir şey yapılamaz.

Her algoritmanın diziliş sırası ve yapısı farklıdır. Programlama dili ise belirli bir algoritma düzenini ifade eder. Bilgisayarların hangi veriler üzerinden işlem yapacağını, verilerin nasıl depolanacağını ve işlemlerin ne zaman yapılacağını hep programlama dili belirler.

Bilgisayar Programa Dili

Bilgisayarın Anlayacağı Dilden Konuşmak

Hani Holywood filmlerinde de hep işlenir, 0 ve 1 konusu. Matrix ve benzeri filmlerde de görmüşsünüzdür. Çoğu kişi 0 ve 1 olayını programlama dili zanneder. Oysa ki durum öyle değildir.

Holywood: Amerika’nın bir eyaleti olan Los Angeles şehrinin kuzeybatısında yer alan bir semtin adıdır. Anlamı kutsal ağaçtır. Bu bölgenin asıl bilinir olmasının nedeni, dünya sinema sektörünün kalbinin burası olmasıdır. Burada bulunan film setlerinin bulunduğu alan olarak da adlandırılır.

İkili matematik sistemini mutlaka duymuşsunuzdur. Hatta ortaokulda verilen matematik derslerinde de öğretirler. İşte bu ikili (binary) sayma düzenini işlemciler kullanırlar.

İşlemci: Bilgisayar üzerindeki tüm işlemlerin gerçekleştirildiği elektronik devrenin adıdır. Mantık ve matematik işlemlerini elektronik olarak yorumlayan tümleşik devrenin adıdır.

İşlemciler açma ve kapama anahtarı gibi görev yapan milyonlarca transistor ü içerisinde barındırır. Elektrik sinyalleri transistörlerin içinden akar ve transisörler bu elektrik akımlarını matematiksel işlemlere dönüştürürler. Bu işlemi ise yalnızca 0 ve 1 sayılarını kullanarak yaparlar. 1= on, 0= Off açma ve kapama şeklinde tüm işlemleri gerçekleştirirler. Tabi ki bizim bu anlattığımız işlemci konusu, çok basite indirgenmiş halidir. Aslında işlemciler daha karmaşık ve kompleks yapıdadır. Ancak temel çalışma mantığı anlattığımız gibidir.

Yani sizin anlayacağınız, işlemciler sayesinde bilgisayarın anlayacağı dilden konuşulmuş olur.

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Nelerdir?

Mobil oyunlar ve internette gördüğümüz her şey, en çok kullanılan programlama dilleri sayesinde hayat buluyor. İşte size programlama dilleri ve özellikleri hakkında detaylı bilgiler.

Kodlama Dilleri: Java: Oracle firmasının 1991 yılında akıllı televizyonlar için ürettiği programlama dili Java, günümüzde internet sayfalarında da popülerliğini sürdürmeye devam ediyor. Tip korumalı, yönelimli, basit kuralları olan modern bir yapıya sahip ve en önemlisi C ve C++ programlama dillerinin en iyi özelliklerini almış bir dil olarak yoluna devam etmektedir. Her platformda çalışma özelliği sergilemektedir. Cep telefonlarından, çamaşır makinelerinde kullanılan mikro işlemcilere kadar ve oyun makineleri de dahil olmak üzere Java programlama dilini her yerde görebilirsiniz.

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri

Python Kodlama Dili: 1989 yılında ortaya çıkan Python bir diğer popüler programlama dilidir. Onu popüler yapan şey kolay öğrenilir olması ve yazılım öğrenmek isteyenlerin, başlangıç olarak bu programı kullanması gerektiğinin belirtilmesidir. Python programı ile PDF formatındaki belgeleri birleştirerek, işinizi görecek kadar program yazılımı üretebilirsiniz.

 

C Kodlama Dili: En eski ve en yaygın olarak kullanılan programlama dillerindendir. İlk olarak 1970 yılında ortaya çıkmıştır. Dennis Ritchie adlı bir programcı, C dilini kullanarak, Unix işletim sistemini oluşturmuştur. Sistem programlamada adeta bir simge halini almıştır. İşletim sistemlerinin oluşturulmasında, derleyici hazırlanmasında ve debug türü sistem programlarının oluşturulmasında C programlama dili sıklıkla tercih edilir.

PHP Kodlama Dili: Web sitelerinin kodlanmasında kullanılan programlama dilidir. Bugün dünyada milyarlarca kişinin kullandığı; WordPress, Facebook ve Yahoo gibi internet siteleri PHP programını kullanırlar.

JavaScript: Web sitelerinin olmazsa olmazlarından bir tanesidir. Kullanıcı dostu olan JavaScript programlama dili, sunucu ile web sitesi arasındaki köprü dildir. HTML dili ile birlikte kullanılır. Okunması son derece kolaydır.

Visual Basic: Microsoft firmasının bilinen kodlama dilidir. Nesne tabanlı, görsel programlama ve olay yönlendirmeli gibi özelliklere sahiptir. Çok amaçlı olarak kullanılabilir. Program geliştirebilmenin yanı sıra, simge ve görsel gibi öğelerin tasarımı için de kullanılır.

R Programlama Dili: Çok fazla duyulmamış olsa da, veri analizi yapanların ve özellikle istatistiki verilerle uğraşanların en çok kullandığı programlama dilidir. Java ve C gibi birçok programlama dili ile uyumlu bir şekilde çalışabilmektedir. Bu dil ile grafiklerde oluşturulabilir.

Android İşletim Sisteminde Hangi Programlama Dilleri Kullanılıyor?

Bilgisayarlarda kullanılan programlama dillerinin birçoğu ile aynı zamanda mobil uygulamalar da üretiliyor. İşte o programlardan bazıları:

Objective-C Kodlama Dili Mobil: iPhone telefonlarda kullanılabilen mobil uygulamaların oluşturulmasında en çok tercih edilen kodlama dilidir. Daha çok geliştirme amaçlı kullanılır. C programlama diline benzerliğiyle tanınır. iOS işletim sistemi de dahil olmak üzere, birçok mobil tabanlı işletim sistemlerinde de kullanılabilir. C++ dilinde olduğu gibi nesne tabanlı yapısı vardır.

Swift Apple: 2014 yılında Apple firması tarafından, iOS işletim sistemine yönelik olarak oluşturulan yazılım dilidir. Nesne yönelimli olması, kullanımının son derece kolay olması ve güçlü yönleriyle, yeni nesil mobil uygulama programlama dilidir. X Code programı kullanılarak yazılabilme özelliğine sahiptir. Açık kaynak kodu özelliğine sahiptir. Geliştirilmesi ve hataların giderilmesi kolaydır. C kodlama dili başta olmak üzere, birçok kodlama diline kolaylıkla entegre edilebilir. Bu yazılım dilini, iTunes U platformundan eğitim alarak öğrenebilirsiniz.

Kotlin: Jet Brains firması tarafından 2017 yılında geliştirilen bir dildir. Özellikle Android işletim sistemine özel olarak üretilmiştir. Google firması ile Oracle firmasının davalık olması ve bu davanın senelerce sürmesi sonunda, Google firması, kendi programlama dilini geliştirmeye karar verdi. Bu kararın altında aynı zamanda, Apple firmasının kendi yazılım dilini geliştirmesi de yatıyordu.

Kotlin dilinin en belirgin özelliği, JVM (Java Virtual Machine) üzerinde de çalışabiliyor olmasıdır. Android işletim sisteminin kendi geliştirdiği sanal sürücü olan ART üzerinde de kullanılmaktadır. OOP (Object Orianted Programming) yani nesne tabanlı bir dildir. Açık kaynak kodlu olması, sürekli olarak geliştirilebilmesine imkan tanımaktadır. Kotlin hala Java kodlama dili desteğini almaya devam ediyor. İleride ne olacağı ise henüz netleşmiş değildir.

Objective-c, Kotlin, Swift

Android Studio: Google firması tarafından Android işletim sistemine yönelik olarak üretilen programın adıdır. Programlama aracıdır da diyebiliriz. Programın temel özelliklerini aşağıda görelim:

  • Zengin ve hızlı özellikler sergileyen emülatör,
  • Gradle tabanlı, esneklik sağlayan proje inşa sistemine sahiptir.
  • Birçok sürüme yönelik adapte olabilen APK çıktısı alınabilmesi,
  • C+ ve NDK yazılım dili desteğine sahip olması,
  • Örnek kodların içe aktarılmasını sağlayan, kod şablonları ve GitHub entegrasyonu sağlayabilmesi,
  • Sürükle bırak özelliği ile zengin görsel içeriklerin sağlanabilmesi,
  • Birçok test araçlarını sunması,
  • APK imzalama sisteminin gelişmiş olması ve kolay kullanılabilmesi,
  • Google firmasının tüm hizmetlerine kolayca entegre edilebilmesi.

Android programlama dili ve diğer işletim sistemlerine yönelik olarak kullanılan programlama dillerini detaylı bir şekilde anlatmış olduk. Şimdi sıra geldi, programlama dillerinin hangi alanlarda kullanıldığını öğrenmeye, hazır mısınız?

Programlama Dilleri Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Mobil uygulamaları geliştirmek için genellikle; C, C++, Java, Swift, Unity ve Android Studio gibi yazılım dilleri ya da programları kullanılır.

Programlama dilleri ve kullanım alanları ikinci bölümde, Web sunucuları için kullanılan yazılım dillerinden bahsedeceğiz. Genel olarak; Python, PHP, ASP ve .NET gibi programlama dilleri kullanılır.

Bilgisayar oyunları hangi dilde yazılıyor biliyor musunuz? C ve C# gibi programlama dillerinin yaygın olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Ancak oyun tasarlamak oldukça zor bir iştir. Evet oynarken zevklidir ancak zorlu bir süreçtir.

Programa Dilleri

 

Tüm işletim sistemlerinde, masaüstü uygulamaları birçok işimizi görür. Masaüstü uygulamaları ise; Java, Python ve C++ gibi programlama dilleri ile oluşturulur. Hem başlangıç seviyesinde, hem de ileri düzeydeki tasarımlarda bu dillerin kullanıldığını söyleyebiliriz.

Sırada elektronik devrelerin hangi yazılım dilleri kullanılarak tasarlandığına geldi. Kendi programlama dilini kullanan tek elektronik devrenin Arduino olduğunu belirtelim. onun dışında; Assembly, C++ gibi yazılım dilleri, elektronik devrelerin tasarımında kullanılır.

Yapay zeka günümüzde her ne kadar tartışılan bir konu olsa da, geliştirmek için uğraşan az sayıda uzman olduğunu belirtmek gerekir. Tabi ki yapay zekalar da yazılım dili kullanılarak tasarlanıyor. Kullanılan yazılım dilleri; Haskell, Prolog ve Scala gibi dillerdir. Bahsettiğimiz bu diller gelişmiş ve çok fonksiyonlu dillerdir.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhaba, Öncelikle en çok kullanılan kodlama dilleri hangileridir? Kodlama dilleri genellikle hangi alanlarda kullanılmaktadır?

    1. Merhabalar Ali Bey,
      En çok kullanılan programlama dilleri java, python, php, javascript, visual basic gibi programlardır. Programlama dilleri genellikle C, C++, Java, Swift, Unity ve Android Studio gibi dillerde kullanılır.

  2. Site yaparken hangi kod dilini kullanırsak daha kullanışlı ve sorun çıkarmayacak bir site kurabiliriz html css site kurmak için yeterli mi sizce?

    1. Merhaba Özgür Bey,
      Site yaparken html css kodları yeterli olmayabilir. Daha güzel bir web sitesi için diğer kod dillerini de kullanmanız gerekli olabilir.

  3. Bütün programlama dilleri ile yazılan kaynak programların, bilgisayarda işletilme şeması nasıl olur hocam bütün diller için kullanılan tek şema nasıl olur hocam

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu