Web Tasarım

Kurumsal Web Sitesi Tasarımı 2020 Trendleri

Kurumsal web sitesi tasarımı özel bir çalışma disiplinini gerektirir. 2020 yılı trenlerini yakalayabilmek için farklı ve orijinal fikirler kullanmak, hala geçerlidir.

Kurumsal web sitesi tasarımı nasıl olmalı sorusunu, 2020 yılı trendlerini baz alarak cevaplandıracağız.

UX Tasarım

Ne yazık ki sektörde yer alan birçok kişi, UX ile UI tasarımı arasındaki farkı bilmiyor. UX tasarım yalnızca sürdürülebilir kullanıcı deneyimini sağlamak için yapılıyor. Yani kullanıcının internette daha çok zaman geçirebilmesi adına, etkileşim araçlarının tasarlanması olarak adlandırılıyor.

İletişim formları, sayfanın hızlı açılması, videoların donmadan izlenebilmesi, kullanıcının yorum yapıp, beğeni yazabilmesi gibi aksiyonlar, UX tasarımın konusunu oluşturuyor.

UX Tasarım

Düşünün ki arama motorunda ilgili anahtar kelimelerle bir konu arattınız. Karşınıza çıkan siteleri gezmeye başladınız. İlk sırada yer alan site iyiydi, ancak bilgi açısından size hitap etmiyordu. Daha aşağılara indiniz ve tam da istediğiniz bilgilerin yer aldığı bir site buldunuz. Ama o da ne! Site çok geç açılıyor ve çok yavaş çalışıyordu. Doğal olarak siteyi hemen terk ettiniz.

İşte yukarıda vermiş olduğumuz örnek, tipik kullanıcı deneyimini yansıtır. İyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak adına, tasarlanan web sitesi test edilir. Yukarıda saydıklarımıza ilaveten, teknik konularda da sitenin testi yapılır. Test için ise pilot alan adı kullanılır. Bu alan adında bulunan bilgileri yalnızca, tasarımı yapan kişi görebilir.

UX tasarım kullanıcı ile internet sitesi arasındaki etkileşimin kalitesinin sağlanması ya da iyileştirilmesidir.

Amaca Uygun Web Sitesi Tasarımı

E-ticaret sitesi tasarlıyorsanız, ürün resimleri ve yazıları kullanmalısınız. Blog tarzı siteler tasarlıyorsanız, belirli bir konu üzerinde odaklanmış çalışmalar gerekir. Amaç neyse web sitesi de ona göre belirlenir.

Kurumsal web site tasarımı yapılıyorsa, daha farklı argümanlar kullanılır. Mesela kurumsal web sitesi tasarımında güvenlik sistemleri önemlidir. Ayrıca telifli görsellerin kullanılması, tasarımda yapılan kodlamanın herhangi bir hata içermemesi gerekir. Logo kurumsal sitelerin en önemli unsurlarından bir tanesidir. Sitede ayrıca kuruma ait vektörel çizimler ve etkili bir slogan olmalıdır. Bunun gibi unsurlar, kurumsal web sitelerinin tipik özelliklerindendir.

Eğer amaç sağlık sitesi oluşturmaksa, arka plandan resim ve videoya kadar iyi bir kurgu yapılmalıdır. Sağlık sitelerinde arka fon rengi olarak beyaz ve mavi ağırlıklı olarak kullanılır. Menülerin yerleşimi ve etkileşim araçları da diğer sitelerden daha farklıdır. Slider efektlerinin yerleşimi için de aynı şeyler söylenebilir.

E-ticaret siteleri de kendi aralarında; B2B, B2C ve C2C olarak ayrılır. Her türe özgü tasarımlar farklı olarak gerçekleştirilir. Mesela hizmet paylaşımı türünde olan e-ticaret sitelerinde, perakende satış yapılmaz ve tasarım da buna uygun değildir.

İnternet sitesi yapmadan önce, ne amaçla yapılacağı belirlenmelidir. Amaca göre tasarım değişir ve tasarımda kullanılan araçlarda değişir.

Web Sitesi Hızı

Kurumsal web sitesi tasarımı 2020 yılında da hız konusunda değişmedi. Eğer çok ziyaretçisi olan bir site hazırlamak istiyorsanız mutlaka hızlı olması gerekir. Mobil uyumlu tasarımda da aynı durum söz konusudur.

Web Sitesi Hızı

İnternet sitesi ilk sayfalarda yer alsa da, ilk 3 saniyede açılmadığı zaman kullanıcı tarafından hemen terk edilecektir. Teknoloji hızı da beraberinde getirdi. İnsanlar bu hıza uyum sağladılar. Dolayısıyla yavaş açılan bir internet sitesi, hıza alışmış ve sabırsız olan internet kullanıcısı için terk etme sebebi sayılacaktır.

Web sitesi açılış hızını etkileyen unsurlar bilinirse, sitenin hızı da optimum düzeye getirilebilir. Web sitesi hızını aşağıdaki unsurlar etkilemektedir:

  • Büyük boyutlarda resim kullanılması,
  • Gereksiz HTML ve CSS kodlarının internet sitesini ağırlaştırması,
  • Sunucuların geç cevap vermesi,
  • Kalitesiz hosting hizmeti alınması,
  • HTTP isteklerinin fazla olması,
  • Dosyaların ve resimlerin sıkıştırılmadan kullanılması.

Yukarıda saydığımız unsurlar giderilirse, web sitesi hızı da artmış olacaktır. özellikle hosting firmasının seçimi önemlidir. Daha ucuz diye hizmet aldığınız hosting firmasının sunucuları, sizi yarı yolda bırakabilir.

Kaliteli Web İçeriği

Resim, video, logo ve makalelerin yer aldığı içeriklerin benzersiz ve orijinal olması önemlidir. Herkesin kullandığı logoyu kullanırsanız, kullanıcıların gözünde değeriniz düşer. Aynı şekilde kullanıcı internet sitenizde gördüğü resimleri ya da videoları, başka bir yerde görmemiş olmalıdır.

Kopya içerik denilince birçok kişinin aklına, makale gelmektedir. Oysa ki resim ya da video da kopya içerik konusudur. Telif hakkı olan ve başka yerde kullanılmış resim ve videoların kullanımı da, kopya içeriğe girer.

Başka sitede yer alan makalelerin bire bir kopyalanması, bir tür hırsızlıktır. Başkalarının emeğini çalmaktır. Nasıl ki başka birisinin parasını çaldığınızda, bu suçun bir cezası vardır ve insanların gözünde değeriniz düşer, aynı durum başka bir yerden makale çaldığınızda da olur. Kullanıcılar size güvenmez ve internet sitenizdeki ziyaretçi sayısı azalır.

Konuyla alakalı resimlerin kullanılması oldukça önemlidir. Mesela kuşlar hakkında makale yazmışsanız, kuşlarla ilgili resim kullanmalısınız. Detaya inecek olursak, papağanlar hakkında yazdığınız paragrafın altına, serçe kuşu resmi koyarsanız, kullanıcıların gözünde değer kaybedersiniz. Sunmuş olduğunuz bilgi tamamen doğru ve kullandığınız resimlerinde bu bilgilerle uyumlu olması gerekir.

Alıntı yapabilirsiniz tabi ki. Ancak her makalenizde aşırı derecede alıntı yapmanız, sitenizin değerini düşürecektir. Google çok fazla alıntı yapan internet sitelerini sevmez ve sıralamalarını düşürür.

Site İçi SEO Optimizasyon

Sitenizdeki gereksiz kodlamaları kaldırın. Görselleri optimize edin ya da sıkıştırın. Bu işlem için sıkıştırma hizmeti veren internet sitelerini kullanabilirsiniz.

Videoları doğrudan sitenizde kullanmayın, onun yerine video paylaşan platformlardaki videoların embed kodlarını alın ve sitenizdeki sayfaya yapıştırın. Ya da link paylaşımı yapın.

Kırık linkleri ve yönlendirme sayfalarını kontrol edin. Bu tür linkler ya da sayfalar, sitenizin spam olarak algılanmasına neden olabilir.

Site İçi SEO Optimizasyon

İyi bir analiz aracıyla sitenizin hatalarını ve eksiklerini görün. Bu şekilde düzeltmeniz daha kolay olacaktır.

Sayfa etiketlerine dikkat edin. Yalnızca makalelerinizde değil, diğer sayfalarınızdaki etiketlerin ve H1, H2… Gibi başlıkların eksiksiz ve hatasız olması gerekir.

URL yapısı her ne kadar son güncellemeden sonra önemli değil gibi görünse de, uzun link yapısı şu anda Google tarafından önemseniyor. Link yapısını bu duruma göre düzenleyebilirsiniz.

Kaliteli sunucu ve temiz bir IP. Bu iki unsura dikkat edin.

Site haritanızı mutlaka oluşturun ve arama motorlarına bildirin. 301 kalıcı ve 302 geçici yönlendirme linklerinin çok fazla olmamasına dikkat edin.

SSL sertifikası mutlaka internet sitenizde bulunsun. HTTPS protokolü kullanın, böylece siteniz güvenli olarak işaretlenecektir.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Herhangi bir internet sitesine girdiğinizde sizi çıldırtmıyorsa, o site kullanıcı dostu bir web sitesidir. Birçok sitede karşılaştığımız aşırı derecede reklamlar, resimlerle yazıların aşırı derecede birbirine yakın olması ve uyumsuz renklerin kullanılması, internet sitesinin kullanıcı dostu olmadığını gösterir.

Yalnızca kar elde etmek amacıyla site tasarımı yapar ya da geliştirirseniz, bir süre sonra sitenize kimsenin uğramadığını görürsünüz.

Kullanıcı Dostu Web Sitesi

Çok büyük resimler ve çok küçük yazılar, insanların gözlerini yorar. Aynı şekilde uyumsuz renklerin kullanılması da göz yoran bir unsurdur. Bağlantılara tıklandığında her seferinde kullanıcının istediği değil de başka sayfalara yönlendirme olayı da kullanıcı dostu bir yaklaşım değildir.

Ne yaparsanız yapın, insanlar benim internet sitemi nasıl daha kolay ve hızlı kullanır sorusunu kendinize sorun. Daha öncede belirttiğimiz gibi kar amaçlı yapılan ve insanları bezdiren internet siteleri, eninde sonunda kapanmaya mahkumdur.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhabalar ux tasarım önemli mi ne kadar önemli? Site içi SEO optimizasyon gerekli mi seo yaptırmalımıyız?

    1. Merhaba Mennan Bey,
      Ux tasarım İletişim formları, sayfanın hızlı açılması, videoların donmadan izlenebilmesi, kullanıcının yorum yapıp, beğeni yazabilmesi gibi aksiyonlar, UX tasarımın konusunu oluşturuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu