Profesyonel Site için 5 Web Tasarım İpucu
Profesyonel web sitesi için 5 Web Tasarım İpucu Kurumsal ve profesyonel site yapımı, kodlama ile gerçekleştirilir ve birçok aşaması vardır. Ancak biz burada, kodlama bilgisine ihtiyaç duyulmadan, 5 adımda nasıl profesyonel bir site hazırlanır onu anlatacağız.
Profesyonel Web Sitesi Çalışmaları: Ön Hazırlık:
Her tasarım bir ön hazırlığa ihtiyaç duyar. Ön hazırlık aşamasında siteyi hazırlayacağınız kişi ya da kurumdan ön bilgi toplarsınız. Site yaptığınız kişi ya da kuruma göre, toplayacağınız bilgiler de farklılık gösterir. Mesela ticari bir işletmeden web sitesi tasarımı siparişi aldınız ve ön bilgi toplama aşamasındasınız. Firmadan isteyecekleriniz aşağıdaki gibi olacaktır:
- Firma adresi,
- Telefon numaraları,
- Sosyal medya adresleri,
- Logosu,
- Mottosu,
- Hakkında kısmı için açıklama,
- Ürünleri,
- Referans bilgileri
Profesyonel Web Sitesi Çalışmaları :Tasarım:
İnternet sitesinde elemanların yerleşimi, ziyaretçilerin sitede kalma sürelerini belirler. Küçük bir ipucu vermek gerekirse, hedef kitlenin daha önce ziyaret ettiği rakip sitelerdeki tasarımlardan kopya çekebilirsiniz. Ancak birebir aynısını yapmamak koşuluyla. Genelde, hazır tema kullanılan tasarımlarda, aynı temayı birçok kişinin kullandığını görebilirsiniz. Ancak temelde bazı farklar vardır. Mesela tepe menünün yerleşimi, sosyal medya ikonlarının yeri, firma logosunun yeri gibi… Tasarımda yapacağınız en önemli iş, kullanıcı Ara yüzü oluşturmaktır. Örnek olması açısından aşağıda sizlere basit bir tasarım örneği sunabiliriz:
- Logo sol üst köşeye,
- Menü barı üst orta kısımda,
- Header, menü barının hemen altında ve slider tarzında olabilir,
- Ürün menüleri sol orta bölümde,
- İçerikler sağ orta bölümde, içerikler firma hakkında kısa bilgiler içeren metinler olmalıdır. Ya da blog bölümünde hazırlayacağınız makalelerin giriş kısımları olabilir.
- Footer, en altta. Bu kısımda tüm sitenin özeti yer alır. Kategoriler, iletişim bilgileri, hakkımızda, kurumsal, vizyonumuz, misyonumuz gibi tüm bilgiler liste halinde bu kısımda sunulur. En altta ise sitenin kopyalanmaması için küçük bir telif uyarı yazısı eklersiniz.
Profesyonel Web Sitesi Çalışmaları : Görseller ve Kodlama:
Bir internet sitesindeki en önemli çalışmadır. Nasıl ki bir kişiyle ilk karşılaştığınızda, görünümüne önem veriyorsanız ve o kişi hakkındaki yargınız, o kişinin görünümü ile doğru orantılı oluyorsa, internet sitesinde de aynı durum geçerlidir. Web tasarım da görsellerin orantılı bir şekilde kullanılması, kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Resimler çok büyük olmayacak, çok küçük de olmayacak, aynı zamanda konuyla ilgili olacak. A4 sayfa tasarımı yaptığımızı varsayarsak; yazı, başlıklar, üst bilgi ve alt bilginin yerleşimi yanı sıra, resimleri de aynı sayfaya sığdırmamız gerekecektir.
Tüm ihtiyaçlara cevap verecek bir web tasarım yolu, kodlamadan geçiyor. Tamamen hazır olan bir sitenin, daha sonrasında değişikliğe ihtiyacı olacaktır. Değişiklikleri kolayca yapabilmek için ise, internet sitesi için kullanılan temanın, değişiklik yapmaya müsait olması gerekir. İşte kodlama ile hazırlanan internet sayfaları, bu değişikliğe imkan tanırlar. HTML ve CSS kodlama dillerinden, site tasarımında yararlanılabilir.
Profesyonel Web Sitesi Çalışmaları : Videolar
Artık insanlar tüm aramalarını video üzerinden gerçekleştiriliyor. Yapılan araştırmalarda, en çok aranan içerikler sıralamasında; video birinci sırada, resim ikinci sırada ve metinler üçüncü sırada yer alıyor. Bu yüzden internet sitesi tasarımında mutlaka konuyla ilgili videoların bulunması gerekiyor. Mesela firmanızı tanıtan kısa bir animasyon filmini, sayfanın en başına yerleştirebilirsiniz. Alt kısma ise hizmetleriniz ile ilgili videolar yerleştirmeniz yararlı olacaktır.
Profesyonel Web Sitesi Çalışmaları : Test Etme
Yaptığınız tasarımın sizin ve müşterinin istediği gibi olup olmadığını test etmelisiniz. Test çalışması, yaptığınız tasarımın işe yarayıp yaramadığını görmenin en iyi yoludur. Eğer kodlama hatalar ya da eksiklikler varsa, test aşamasında görebilir ve düzeltebilirsiniz.
Ücretsiz Web Sitesi Nasıl Yapılır?
Profesyonel web sitesi tasarımı yapmak istiyorsunuz, ancak kodlama bilginiz yok. Bu durumda ne yaparsınız? Tabi ki hazır olan tasarımlardan yararlanırsınız. Ancak, “5 saniyede site yapın!”, “2 dakikada harika siteniz hazır!” gibi reklam hilelerine kanmamanız gerekiyor. Her ne kadar hazır site yapmak kolay olsa da, öyle hemencecik yapılabilecek bir iş değildir. Biz yine de hazır site tasarımlarının artı ve eksi yönlerini belirtelim, kararı siz verin:
Hazır site yapmanın yararları:
- Zamandan tasarruf edersiniz. Hazır bir sisteme yalnızca, belirli elemanları girerek, sitenizi daha az bir zamanda hazırlayabilirsiniz.
- Kodlamayla yapılan sıfırdan site tasarımı kadar maliyetli değildir. Paradan da tasarruf edersiniz.
Hazır site yapmanın dezavantajları:
- Yeni bir özellik eklemek isterseniz, maliyeti yüksek olur. Hazır tema ile yapacağınız sitelerde sonradan, sürpriz maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.
- Güvenlik açıkları fazla olabilir. Güvenlik olarak risk altında olabilirsiniz. Ayrıca yapacağınız güncellemelerde hacklenebilir ve sitenin tüm içeriklerini kaybedebilirsiniz.
- SEO açısından risk altındadır. Sisteme bilinçsiz kişiler tarafından ekleme ya da çıkarma yapılırsa, arama motorlarında en son sıralarda yer almanız içten bile değildir.
Yazılımsal olarak bir değişiklik gerektiğinde, tema yapımcısından muhtemelen Hazır tasarımın avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var. Kodlamanın da kendisine göre dezavantajları var. Ancak karşılaştırma yapacak olursanız, kodlama ile yapılan web tasarımı çalışmalarının daha sağlam olduğunu anlayabilirsiniz.
Kodlama ile yapılan siteye daha fazla para harcasanız da, uzun vadede paranızın karşılığını alabilirsiniz. Hazır tasarımlar ise size uzun vadede daha pahalıya mal olur ve sürekli para harcamanıza neden olur. Bir diğer konu da, yaptığınız tüm çalışmaların boşa gitmesi riskinin olmasıdır. Her ne kadar hazır site tasarımı kolay olsa da, temeli sağlam olmadığı için ileride birçok sorunla karşılaşmanız muhtemeldir.
Profesyonel web sitesi tasarımı tabi ki, hazır olarak bulunan sitelerde, kodlama dili ile yapılır. Ancak daha kısıtlı seçeneklere sahiptir.