SEO Nedir? Nasıl Yapılır ?
SEO, İngilizcede Search Engine Optimization, yani Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu olan bir çalışmadır. Web sitelerinin arama motorları üzerinde aktif ve daha verimli bir çalışma göstermesi için yapılan iştir.
Web sitelerinin amacı daha fazla kişiye ulaşmak, daha fazla satış yapmak, daha fazla okunma almak ve web sitenizin trafiğini yükseltmek için yapılan stratejik planlama çalışmalarıdır. Herhangi bir sektörde açtığınız web sitesi, kendi sektöründe çok büyük bir rekabete girecektir. Web sitenizin rakiplerinizi geçmesi için SEO çalışmaları yapmanız gerekmektedir. Amacınız, Google tarafından webana sitenizin optimize edilmesidir. Web sitenizin arama motorlarında yükselmesini istiyorsanız, öncelikle arama motorlarının çalışma mantıklarını bilmeniz gerekmektedir. Peki arama motorlarının çalışma mantığını nasıl öğreneceğiz?
SEO’nun Amacı Nedir
Seo’nun temel amacı; bir sitenin arama motorlarında belirlediği anahtar kelimelerde üst sıralarda çıkması için yapılan çalışmaların tümüdür.
Sitenizin arama sonuçlarında belirlediğiniz kelimelerde çıkması geniş kapsamlı ve uzun soluklu bir iştir. Bugün ben siteyi kurdum, yarın çıkarım diye bir mantık maalesef yoktur. Seo’da en önemli konu çalışmaların hepsi doğal olmasıdır. Google robotları veya manuel işlem yapan mühendisler hiçbir şekilde doğal olmayan bir durumla karşılaşmamalıdır. Aksi takdirde sitenizin ceza yeme olasılığı çok yüksektir.
Seo’ya başlamadan önce arama motorlarının mantığını iyi öğrenmemiz gerekir. Arama motorlarında insanlar bir şeyler aradıkları zaman o konuyla ilgili belli anahtar kelimeler girerler, örneğin “hızlı zayıflama” çıkan sonuçların dizilimi ve sıralaması arama motoru kriterlerine en uygun olanlar en üstten alta doğru sıralanır. İşte bu uygunluk belli başlı kriterler çerçevesinde olmaktadır.
Seo mantığı ile reel dünyada ki gelişim mantığı aynıdır. Yaşadığımız dünyada başarılı olmak için uzun vadeli, temelleri ve alt yapısı olan bir çalışma gerektirir. Ancak bu tür çalışma kolay kolay zihinlerden silinemez ve kaybolamaz. Örneğin Türkiye’de popstar Tarkan’ı düşünelim başarısı izlediğimizde uzun soluklu yavaş yavaş sağlam, adımlarla ilerlediğini görürüz. Mesela bu en ufacık bir imaj kaybıyla silinebilecek bir başarı değildir. Bunun yanında televizyon yarışmalarında yeni popüler olmuş bir popçuyu düşünelim, buda bir anda parlamış ve bir anda sönmüş bir şarkıcı olabilir.
Tarkan’nın başarısı uzun soluklu, kalıcı insanların sevdiği bir çalışmanın ürünüdür, diğer kişinin ise başarısı kısa insanların beğenisini uzun vadede toplamamış bir çalışmadır.
İşte tamda bu noktada arama motorları da aynı mantıkta işlemektedir. Doğal, kalıcı, uzun vadeli çalışmaları ve başarıları sever. Ana mantık buna oturtursak diğer yapılacak işler ise teknik işlerdir. Teknik anlamda seo nasıl yapılır sorusuna cevap ararken bu konuyu iç seo ve dış seo olarak ikiye bölmemiz gerekmektedir.
İç Seo Nedir Nasıl Yapılır ?
İç seo ; seo ile ilgili yapılan işlemlerin site içinde yapılan işlemlerin tümüdür.
Meta Tagların Düzenlenmesi
Title (Başlık)
Sitemizin başlığı 70 karakteri aşmayacak şekilde anahtar kelime uyumluğunda belirlenmelidir.
Desciription (Açıklama)
Sitemizin açıklama kısmı title’de olduğu gibi anahtar kelime uyumu ortalama 130- 160 karekteri aşmayacak şekilde olmalıdır.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Arama motorunda çıkmak istediğimiz kelimeleri belirledikten sonra site ve sayfa genelinde yoğunluk belli bir düzeyde olmalıdır. Anahtar kelime çok fazla sitede geçirirsek sitenin spam olarak algılanmasına sebep olabilir. Onun için abartmayacak şekilde belli bir oranda sitede geçirmemiz gerekmektedir.
H1, H2,H3,H4… Tags Düzenlemesi
Heading taglarının düzenlenmesi yani H1,H2,H3,H4,H5,H6 sıralamalarda yükseltmek istediğimiz anahtar kelimlere göre h1,h2 vs taglarını önem sırasına göre belirlememiz gerekmektedir.
H1 etiketini kullandıktan sonra başlıkların altında sıralanan başlıklara h2 diğer alt başlıklar h3 olmalıdır.
Site Hızı ve Mobil Uyumluluk
Sitenizin masaüstü bilgisayarlarda veya mobil tablet ve telefonlarda açılış ve yükleme hızı çok önemlidir. Bununla ilgili Google page speed aracını kullanabilirsiniz; https://developers.google.com/speed/
Bunun yanında https://gtmetrix.com/ gibi diğer bir araç da bulunmaktadır. Burda da sitenizin hız testi sonuçları ve nasıl hızlandıracağınız konusunda öneriler bulunmaktadır.
Google geçmiş açıklamalarınızda sitelerin mobil uyumlu olmayanlarını cezalandıracağını söylemiştir. Eğer siteniz mobil uyumlu kullanıcı dostu değilse bir an önce bir tasarımcıyla anlaşarak sitenizin mobil görünümünü kullanıcı dostu olarak tasarlatınız. Bununla ilgilide sonrasında Google analytics sitesine üyelik açarak sitenize gelen ziyaretçi sayılarını burdan takip edip iyileştirmeler yapınız.
Css ve Js Sıkıştırma
Web sitemizin kodlama aşamasında sitenin açılış hızını kasmayacak, gereksiz kod olmayacak şekilde temiz bir kodlama olması önemlidir. Html kodlarının gerektiği kadar sıkıştırılıp, küçültülmesi, java script ve css dosyalarının sıkıştırılıp optimizasyon yapılması, site içi seo da önemlidir.
Kopya ve Yinelenen İçerik
Sitede ki tüm makaleler özgün ve açıklayıcı bilgiler olması gerekmektedir. İçerik kolay, anlaşılır, bilgi sağlayacak tarzda olmalıdır. İçerikler kesinlikle başka bir siteden kopyala yapıştır tarzında olmamalıdır. Bunun yanında site içinde bir defa bir konuda paylaşılmış içerik, başka sayfada kullanılmalıdır. Aksi takdirde yinelenmiş içerik hatasına düşerek arama motoru sitenize ceza verebilir.
Cache Kullanımı
Sitenize gelen bir misafir önceden sitenize girmişse sistem devreye girerek siteyi ön belleğe alır ve bu sayede diğer bir sefer aynı kişi sitenize ziyarete geldiğinde kullanıcı sitenizin sayfanızın önbellek görüntüsünü ,kullanıcıya göstererek sayfanın açılma hızını olumlu düzeyde artırır.
Resim Optimizasyonu
Resimleri optimizasyon yaparken ilk aşamada resimlerin sıkıştırılmasına önem verilir. Resimler photoshop gibi programlar sayesinde boyutlandırılır ve küçültülür. Buda sitenizin hızlı açmasına neden olur. Bunun yanında resimlere uygun isimler vermeniz gerekmektedir. Sitenizin hangi kelimelerde üst sıralarda olmasını istediğiniz anahtar kelimeleri, görsele ait dosya adında aynı ibare ile geçirmelisinizdir.
Diğer bir konuda resimlerimizin alt etiketlerini de, aynı şekilde belirlediğiniz anahtar kelimeleri de geçirmemiz gerekmektedir.
İçerik Kod Oranı
Web sitenizin içerik kod oranı yüzde yirmi beşin altında, yüzde yetmişin üstünde olmamalıdır. Sitemizde içerik kod oranını artırmamız için şunları yapmamız gerekmekdir.
- Sayfa içinde işe yaramayacak, sayfanın hızını etkileyecek gereksiz kodları kaldırınız.
- Gereksiz satırları kaldırınız.
- Yazılımda tablo yerine div kullanınız.
- Resim boyutlarınız optimize ediniz.
- Sitenizde gizli görünmeyen metin varsa kaldırın.
- Sayfa boyutunuz maksimum 300 kb olsun.
- Sayfanızda kesinlikle azda olsa metin olsun.
- Sitenizi alt kısmında etiket, içerik kutucukları oluşturun.
- Sitenin alt kısmında veya sidebar da tekrarlanan linkleri kaldırınız.
Amp Kullanımı
Sitenizin arama sonuçlarında içeriğin daha hızlı açılması için hızlandırılmış mobil sayfalar özelliğini devreye sokmuştur. Bununla ilgili sitelerin mobil aramalarında şimşek işareti bulunan sayfalarda bu özellik vardır. Bu özellik olan siteler mobilde diğerlerine göre çok daha hızlı açılmaktadır.
Robots.txt Kontrolü
Robots.txt doyası arama motoruna url yapılı sayfaları açmak veya engellemek için oluşturulmuş, txt uzantılı dosyalardır. Arama motoru robost.txt dosyasına göre sitenizi tarar bir sayfaya erişim izini verir veya vermezseniz bu dosya sayesinde yapabilirsiniz.
Site İçi Url Yapıları
Sitenize ziyaretçi çekmek ve sitenizde iyi bir içerikle kalma süresini daha fazla yapmak istiyorsanız url yapılarınız izinle alakalı en çok arama yapılan anahtar kelimeler üzerine odaklanmalıdır. İyi bir site içi linkleme çalışmasıyla siteniz arama motorunun gözünde değer kazanmasına sebep olur. Daha fazla kaliteli içerik ve link yapısı inşa ettiğimiz zaman sayfa görüntülememiz ve sayfalarda kalma süreleri çok daha fazla artacaktır. Buda sitenizin Google’ın gözünde diğer sitelerden daha değerlenecektir. İşte doğallık ve kalıcılık en iyi bu şekilde sağlanmalıdır.
404 Hata Sayfası
Bu hata sayfaları sitenizde bir sayfa erişimi kaldırıldığında veya silindiiğinde otomatik yönlendirilecek sayfalardır. Ziyaretçiler için önemli olan bu sayfalar Google uyumlu bir şekilde yönlendirilmesi yapılır.
Dış Seo Nedir Nasıl Yapılır ?
Birincil olarak sitenin iç seo çalışmaları bitmeden dış seoya başlanmamalıdır. Dış seo ile ilgili olabilecek bazı seo çalışmaları;
Backlink
İki türlü backlink vardır. Birincisi kaliteli backlink ikincisi hacklink. Google algoritmalarından en büyüğü olan penguen algoritması bu şekilde doğal olmayan backlinklerle savaşmaktadır. Google bu şekilde şüphelendiği legal olmayan backlinkleri olan sitelere ağır cezalar vermektedir. Onun içindir ki internette satılan bilmediğiniz backlinklerden uzak durunuz.
Yazımızın ilk başında da bahsettiğimiz gibi seo doğallığı çok sever. Doğal olan backlink dediğimiz şeyde Google manipüle etmemiş, yani aldığınız backlinki ziyaretçi tıkladığında gerçekten kendini kandırılmış hissetmemiş ve o backlinkin gerçekten doğru yola gittiğine inanmış olması doğal backlinktir.
Doğal backlink almak için şu üç sıralamaya özen gösterin;
- Arama Sonuçları Yüksek Popüler İçerik
Örneğin google’da ilk sayfaya çıkmak istediğiniz bir kelimeyi arama sonuçlarını analiz ediniz. Sonrasında iyi bir sonuçları varsa o sonuçların başındaki kişilerin makalelerini inceleyiniz.
- Makalenizi Güçlendirip İçeriği Zenginleştirin
Arama sonuçlarında rakiplerinizi bulduktan sonra en ilk sırada olan veya içeriği en iyi olan rakiplerinizi belirleyin. Eğer rakiplerinizin paylaşımları eski paylaşımlarsa şansınız büyük oranda artmaktadır. Çünkü Google güncel ve özgün içeriği sever. Sonrasında rakiplerinizin içeriklerini inceleyin onlardan daha kaliteli ve daha zengin bir makale yazın. Tabi ki bunun yanında seo uyumlu yazmak da çok önemlidir. Sonrasında bırak Google indekslesin, balona tutunun ve yükselişin tadını çıkarın.
- Farklı Sitelerde Link Çıkışı Yapın
Gelmek istediğiniz kelimelerde ilk sayfadaki rakiplerinizi analiz ediniz. Bununla ilgili ahrefs bilinen en iyi backlink analiz etme aracıdır. Bunları bir rapor olarak alarak, sitenize zamanla aynı eşdeğerde doğal yavaş yavaş backlink çalışmaları yapmanız gerekmektedir.
Tanıtım Yazıları
Google tanıtım yazısı olarak minimum 300 ile 500 kelimelik tanıtım yazılarını sevmektedir. Tanıtım yazısı yaptığınız işle ilgili yazılar veya firmanızı anlatan içerikler olabilir. Tanıtım yazısı yazarken içeriğin kalitesi, okurken okuru sıkıp yormaması, akışkanlığı çok önemlidir. Onun için bunları profesyonel bir editöre yazdırmanız her zaman tavsiye edilir.
Tanıtım yazılarınızı kendi bloğunuzda yada sizin reklamınızı yapacak başka sitelerde yayınlayabilirsiniz.
Footer Link
Footer backlink bir sitenin en altında diğer sitenin yükselmek istediği kelimeye link çıkışı vermesidir. Şu an bir çok seocu bunun zararlı olabileceğini söylemektedir. Seo da bu yönteme black hat seo olarak da söylenmektedir.
Footer backlink almak istiyorsanız bazı şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Link yerleştirilecek siteyle link atılacak site içerik bakımından aynı kategoride olması gerekmektedir.
- Mozrank ve trustrank değerlerine dikkat edin link vereceğiniz site sizden Google’ın gözünde kalite puanının daha değerli olması gerekmektedir.
- Link aldığınız siteye gelen trafik organik olmalıdır.
- Link alımı minumum 6 ay 1 sene olması gerekmektedir.
- Link aldığınız siteden sizden başka link çıkışı varsa o site çöplüğe dönmüştür size zarar verir.
Blog Link
Sitenizin içinde bir blog oluşturmanız gerekmekte ve burda haftada en az 3 özgün makale paylaşımları yapmanız gerekir. Bunun dışında ücretsiz blog servisleride bulunmaktadır. Blogger, WordPress, blogcu gibi buralarda da blog açarak en az 2 ay boyunca minumum haftada 3 makale paylaşıp bloğu alakalı olduğunuz anahtar kelime ile ilgili içeriklerle güçlendirerek blogdan kendi sitenizin ana sayfanıza link çıkışı sağlayabilirsiniz. Burda da en önemli konu doğallık ve özgünlüktür. Google’ı manipüle edecek davranışlardan kaçınmanız gerekmektedir.
Sosyal Medya Çalışmaları
Seo da en önemli yapılan hata sosyal medyayı seocular backlink almak için kullanmaya çalışmasıdır. Sosyal medyayayı (facebook, twiter, instagram, friendfeed) bir backlink alanı değil sitenize ziyaretçi çekme ve sayfalarda kalma süresini artırma olarak kullanınız. Bu noktada paylaştığınız içeriklerin başlıklarını özenle seçin ve insanların ilgisini uyandıracak başlıklar belirleyin.
Google’ın açıklamalarında görüldüğü üzere sosyal medyanın iyi yararlarının olduğunu ama sıralamalarda bir kriter olmadığını daha önceleri “Matt Cutts” videolarında paylaşmıştı.
O nedenle sosyal medyayı sitemize kullanıcı çekme ve trafik artışı olarak kullanmamızda yarar vardır.
Kullanıcılara sitenizde kaliteli bir içerik olduğunu tanıtma en önemli etkenlerden biridir. Mesela arama motorunda kullanıcı anahtar kelimeyi yazarak içeriği talep ediyorsa sosyal medya sayesinde içeriği siz ona sunuyorsunuz.
Bu şekilde web sitenizin trafiği, marka bilinirliği artmış olarak seoya büyük katkı sağlamış olacaktır.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Arama motoru sonuç sayfası, yani arama motorunda arattığınız bir kelime veya kelime grubu için çıkan birçok sayfanın alt alta çıktığı sayfaların, sonuç olarak belirli sıra ile dizilmesinde pek çok faktör vardır. Ne kadar kaliteli bir web sitesine ve içeriklere sahip olursanız o kadar üst sırada çıkarsınız. Web siteniz ile içeriklerinizin uyuşması, anında etki etme yetkisi ve web sitenizi özelleştirme gibi başlıca konular, sizin arama motorlarında üst sıraya çıkmanız için başlıca çalışmalarınız olacaktır.
Arama motorları, sizin arattığınız ögeyi anahtar kelime olarak alır ve web sitelerde sayfalarda anahtar kelime olarak sizin arattığınız öge geçiyor ise bu sayfalar ile eşleşir ve en çok tıklanan sayfa sayısına göre tüm sayfaları sonuç sayfasında sıra ile gösterir. Arama motorlarında üstte çıkan sayfalar genel olarak tasarım açısından çok güzel dizayn edilmiş, zengin ve uyumlu içeriklere sahip ve destek hizmetini hızlı bir şekilde veren, bu sayede trafik oluşturabilen sayfalardır.
Güncelleştirmeler ise size bazen sıkıntı çıkarabilir. Çünkü belirli zamanlarda arama motorları güncelleştirmeye girer. Eğer minik bir değişiklik olmuş ise sitenizin konumu veya işleyişi ile ilgili sizin bile fark etmekte zorlanacağınız bir kayma oluşabilir. Ancak büyük veri ya da algoritma güncellemeleri olduğu zaman sizin web sitenizi de etkileyebilir. Mesela yeni bir sürüm ile site sayfalarında farklı özellikler isteyebilir veya yeni kurallar koyabilir. Sizin siteniz de bu kurallara uymuyor ise ciddi düşüşler yaşayabilir, hatta siteniz görüntülenemeyebilir. Bu neden ile güncelleştirme zamanlarını iyi takip etmeli ve kurallara uymalısınız.
Anahtar Kelimeler SEO İçin Neden Önemlidir?
Bir arama motoru sayfası, sizin arattığınız kelime veya kelime grupları sayesinde sayfalar ile eşleşir ve sonuç sayfasında çıkan. Bu aratılan kelime ve kelime grupları anahtar kelimelerdir. Anahtar kelimeler, arama motorlarının sizi bulması için verilen adres gibi bir veridir.
Bu neden ile SEO çalışması yapılırken web sitesinin tasarım ve işlevselliğinden sonra ilk olarak anahtar kelimeler gelir. Sizin de bu anahtar kelimeler ile birlikte içerik yaparak yayınlamanız gerekmektedir. Böylece kendinizi ve ürün veya yazılarınızı tanıtmış olursunuz.
Özellikle kendi sektörünüzde rekabetin çok sıkı olduğu zamanlarda aynı anahtar kelime üzerinden üste çıkma yarışına gireceksiniz. Böylece sıkı bir SEO çalışması içerisinde arama motoru aranan anahtar kelimeyi sizin ile eşleştirir. Site trafiğinize de çokça katkı sağlanmış olur.
Güncelleme Tarihi : 13.09.2019
Çok açıklayıcı, bilgilendirici ve başarılı bir yazı olmuş.
Tabi ki seoyu bu kadar başlık atında sınırlandırmaya çalıştık, işin içine girdiğiniz zaman bir siteyi bazı kelimelerde üst sıralara çıkartmak istediğiniz çalışma çok çeşitlendirilmektedir. Her kelime ve her site için farklı farklı seo startejileri oluşturmak gerekebilir. Bloğumuzu düzenli takip etmeye devam edin değişik stratejileri zamanla yayınlamaya devam edeceğiz.
Merhaba,
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu makaleniz diğer makaleleriniz gibi çok açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş. Bu tarz makaleler paylaştığınız için sizlere teşekkür ederim. Bu makalenizde seo ile uzaktan yakından alakası olmayan biri bile çok fazla şey öğrenebilir. Makalenizde mükemmel bir anlatım yapmışsınız sizlere tekrardan teşekkür ederim.
Merhaba,
Çok faydalı bir makale olmuş. Seo ile ilgili herşeyi en ince detayına kadar anlatmışsınız. Ben kendi firmamın seo işelerini Acarnet Bilişim Firmasına yaptırmaktayım son derece düzenli ve planlı çalışan bir firma herzaman konu ne olursa olsun bana destek veriyorlar seo veya web sitesi ile ilgili bir çalışma yaptıracaksanız Acarnet Bilişim Firmasını tavsiye ederim.
Verilen bilgiler için teşekkür ederim. Seo hizmeti web sitemiz için önemi nedir?
Cansu hanım merhabalar.
seo hizmeti web sitenizin kullanıcı trafiğinin artmasını ürünlerinizin gün geçtikçe satın alınmasını sağlamaktadır.
Blogger dan blog yazıyorum bu etiket olayı falan üstte görünmem falan nasıl yapcaz