Web Tasarım Nedir? Nasıl Yapılır ?
Web Tasarım Nedir?
Şahısların ve firmaların; tanıtıcı, bilgilendirici, satış yapma ve toplum faydası amaçlı internet ortamı için hazırlanmış grafik, tasarım, kodlardan oluşan özel dizaynlardır.
Bu grafik ve kodlama çalışmalarını yürüten kişilere de web master’lar denir.
Web Tasarımın Önemi
- yüzyılda internetin önemi günden güne artmaktadır. Eskiden insanlar bir haber veya bilgi kaynağı olarak gazete, dergi, kütüphanelerden yararlanırdı. Şu an neredeyse insanlar bilgi ihtiyacını tamamen internetten karşılamaktadır. Bu noktada şirketeler ürün ve hizmetlerini pazarlarken bunun yanında kurumlar düşüncelerini, fikirlerini yaymak istediğinde, kullanıcı dostu, insanları sıkmayacak web tasarımlara ihtiyaç duymaktadırlar.
Web Tasarım Yapmak Kolay mı?
Basit bir web sitesi yapmak biraz eğitimle mümkündür, veya internette bulunan hazır temalar kullanılarak bir şeyler yapmak da. Ama tabi ki; özgün, kurumsal imajı yansıtan, kullanıcıyı sıkmayan, işini net anlatabilen, seo uyumlu web tasarım yapmak ise ciddi anlamda profesyonellerin işidir.
Web Tasarım Süreçleri
İyi web tasarım nasıl yapılır? Sorusunun net cevaplayabilmemiz için, web sitesinin yapımına başlamadan önce belli bir sıralamada gitmemiz gerekmektedir. Onun için profesyonel web sitesi tasarımı nasıl olmalı? Sorusunun cevabını bulabilmemiz için aşağıdaki adımlara dikkat etmeliyiz.
- Firmanın nasıl bir isteği olduğu öğrenilir.
- Bu talebinin hedefiyle kesişip kesişmediği belirlenir.
- İşletmenin olduğu sektör, yaptığı iş, ürettiği, ürün veya hizmetleri analiz edilir.
- Hedef alınacak ana kitle belirlenir.
- Aynı sektördeki çalışmalar incelenir.
- Olabilecek tasarımlar (renkler, çizgiler, yazı karakterleri, görünüm, şekil vs.) üzerine toplantı düzenlenir.
- Firmanın kendini ifade edebileceği, en uygun tasarım örnekleri çıkarılır.
- Onayı alınan tasarım örneğinin tüm sayfalarının psd formatı yapılır.
- Psd formatı çıkarılmış tasarım css, html kodlarına dökülür.
- Css, html koda dökülen tasarıma cms yazılımı entegre edilir.
- Test aşaması bittikten sonra yayına alınır.
Web Tasarım Nasıl Olmalıdır?
Web sitesi nedir? Nasıl kurulur? Nasıl yapılır? Dediğimiz zaman bu çalışma belli bir kurallar çerçevesinde olması gerekmektedir. Bunların belli başlıcaları aşağıdaki gibidir;
- Hızı: Bir web sayfası tasarımı çalışmasında en önemli özellik sitenin açılma hızı ve sayfalar arasındaki geçiş kolaylıklarıdır.
- Kullanıcı Dostu: Ziyaretçi sitede kolay gezinebilmesi gerekmektedir. Kolay gezinebilmesi içinde yardımcı arama çubukları, hızlı menüler oluşturulmalıdır.
- Vurucu Bölümler: Ziyaretçiler bir web sitesini ilk açtığı zaman dikkatini çekecek yerlere yönelirler. Onun için sitede kullanıcının dikkatini çekecek yerler belirlenmelidir.
- Şahsi Bilgi Talebi: Web sitesinde beklenmedik bir yerde kullanıcıdan kişisel bilgisini talep etmemeliyiz. Aksi takdirde bu kullanıcıda ters teperek siteden ayrılmasını sağlayabilir.
- Tasarım ve Duruş: Web sitesinde renkler, dizayn, yazı karakterleri, menülerin yeri, hepsi birbiriyle uyum içinde olmalıdır.
- İçerik: Bir sitede seo uyumu ve özgünlük için içeriği çok kaliteli profesyonel bir yazarın elinden çıkmalıdır. Aksi takdirde sitenizi ziyaret eden kullanıcılar amatörlük sezerse sitenizden çıkabilirler.
- Son Teknoloji: Web sitesi yapılırken günün şartlarına uygun son teknolojileri kullanılmalıdır. Örneğim responsive tasarım olması, html5 ile kodlanması vs. gibi özellikler önemlidir.
Web Tasarım Kurma ve Yayınlama Aşamaları?
Profesyonel web sitesi nasıl yapılır? Dediğimiz zaman bu tarz bir site yapmak için web tasarım hakkında bilinmesi gerekenler olarak aşağıdaki başlıklar sizlere yardımcı olabilir.
Ücretsiz Site Kurmak
İnternete bulunan hazır temalardan satın alarak, biraz düzenleyip bir site sahibi olabilirsiniz, veya “Wordpres” , “Joomla “ gibi cms içerik yönetim sistemlerinden yararlanarak bir site oluşturabilirsiniz. Ama tabi ki bunun içinde yine temel düzeyde de olsa bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bunun yanında seo konusunda da bilgi sahibi değilseniz siteniz internet ortamında sadece bir resimden ibaret kalacaktır. Arama sonuçlarında bulunurluğunuz maalesef olmayacaktır.
Profesyonel Bir Firmadan Destek Almak
Web sitenizi işinize ve sektörünüze uygun özel web tasarım ve özgün web tasarım yaptırarak, bunun yanında sitenizin de arama motoru optimizasyonunu da gerçekleştirerek, arama motoru sonuçlarında çıkama olasılığınızı sağlarsınız. Sitenizin yapım aşamasından sonra her zaman her konuda destek alabileceğiniz bir partnerinizin olması da ayrı bir işiniz kolaylaştırır. Siz kendi işinize odaklanırsınız diğer işleri de işin profesyonellerine bırakmış olursunuz.
Alan Adı Seçimi
Alan adınız internette tarayıcıya yazdığınız isimdir. Örnek; hürriyet.com.tr, milliyet.com.tr gibi. Alan adı seçiminde bazı önemli huşulara dikkat etmeniz gerekmektedir.
- Alan adınız kısa olmasına dikkat ediniz. Uzun alan adlarını arama motorları sevmez, bunun yanında da akılda da kalıcı olmaz.
- Alan adınız yaptığınız işe uyumlu olsun, ve seoya uyumlu olmasını istiyorsanız alan adı seçiminde arama motorunda işinizle ilgili arama yapılan anahtar kelimeyi seçiniz.
- Alan adı uzantısı seçerken birinci derecede “com” uzantılı alan adını seçiniz. Bunu bulmazsanız sırasıyla com.tr, net, gen.tr, org olarak sıralama girmektedir. Ama “com” olması hem global hem de en idealidir.
- İnsanlar alan adınız söylerken kulağa hoş, söyleyişi kolay olan sözcükleri seçiniz.
Hosting Seçimi
Profesyonel web tasarım firmaların çoğunda bütünleşik hizmet bulunur. Yani yapılan çalışmaları barındıracak sonrasında güvenlik ve diğer destekleri verecek sunucuları mevcuttur. Eğer profesyonel bir firmayla çalışacaksanız işinizi şansa bırakarak; Davulu başkasına, tokmağı başkasının eline vermeye çalışmayınız, başınız ağrıyabilir. Tek bir yerle çalışmanız ve onu muhatap kabul etmeniz her zaman sizin yararınıza olacaktır.
Bunun yanında farklı bir hosting veya siteyi siz kuramaya çalıştığınızI düşündüğümüzde, hosting seçiminde dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.
- Kuracağınız yazılımın özelliğini öğreniniz ve Linux mu? Windows mu? Hosting alacağınız belirleyin.
- Hosting alırken seo açısında da çok önemli ssl almayı unutmayınız.
- E-posta hesaplarının ekstra bir ücret olup olmadığına dikkat ediniz.
- Alacağınız hostingin alan hacmini sorarak size yeteceğini iyi hesaplayınız.
- Hosting alacağınız firmayı formlardan eski yorumlardan okuyunuz çok fazla olumsuz yorum varsa kesinlikle bu firmayla çalışmayınız. (Burada kıstas olumsuz yorumun çok fazla olmasıdır. Az kabul edilebilir çünkü insanların hepsini memnun etmek zordur)
Var Olan Web Tasarım Çalışmanızı Yeniletme
Hale hazırda bir web siteniz var ve onu yeniletmek istiyorsunuz. Bunu yaparken bir çok kişi hatalara düşmektedir. Eğer web siteniz Google aramalarında iyi sıralamalardaysa ve sitenizi yenilemek istiyorsanız, sitenizi değiştirirken çok dikkat etmeli ve uzman, güçlü referansları olan ve bu işi bilen şirketlere bu işi teslim etmeniz gerekmektedir.
Google Sıralamalarınızı Kaybetmeden Sitenizi Yenilediğinizde Dikkat Edeceğiniz Hususlar
- Sitenizi Web Master Tools’a ekleyiniz.
- Sitenize gelen hitlerin hangi sayfalardan geldiğini analiz ediniz.
- Sitenizin tüm link yapılarını çıkarınız.
- Çıkardığınız link yapılarını yeni yapacağınız link yapılarında aynı olmasına dikkat ediniz veya değiştirdiğiniz link yapılarını araçlardan ekleyiniz.
- Araçlardan hit aldığınız makale ve sayfalara güncelle yapınız, yani içerikleri güçlendiriniz.
- İçeriklerinizi resim, video daha yeni bilgilerle güncelleyiniz.
Not: Eğer sitenizde bu yukarıdakilere dikkat etmezseniz sıralama kaybı yüze yüz yaşarsınız, hatta o kelimede artık hiç siteniz çıkmayabilir.
Web tasarım konusunda çalışma yaptırmayı düşünen firmalar için oldukça bilgilendirici bir yazı olmuş.
Teşekkürler sizin sayenizde yeni şeyler öğreniyorum.
Web tasarım konusunda gayet açıklayıcı ve bilgilendirici makale olmuş teşekkürler…
Bu yazınızı okuyarak web sitesi yapma isteğimi dahada pekiştirdiniz bu yazınız için teşekkür ederim
Web sitesi çalışması yaptırmak isteyen kişiler veya firmalar için çok güzel bir rehber olmuş. Elinize sağlık.
Çok bilgilendirici ve faydalı bir yazı olmuş teşekkürler.
Yararlı olabildiysek ne mutlu bize…
Merhaba,
Öncelikle bu yazmış olduğunuz makaleden dolayı çok teşekkür ederim çok faydalı ve açıklayıcı bir makale olmuş.
Gelecekte web sitesi işleriyle uğraşmayı düşünen biri olarak bu makaleden çok fazla şey öğrendim sizlere tekrardan teşekkür etmek isterim.
PSD tasarımını nasıl css’e dökebilirim? Bunun için yardımcı araçlar mevcut mu? Örneğin psd’de bir menü yaptım. Bu menüye kaç margin, padding vermişim, arka plan rengi ne bunları veren bir araç mevcut mu?
Merhaba, kendi başıma internet sitesi yapmaya çalıştım fakat beceremedim. Kendim yapamaya çalıştığımda zorlandım. Sade ve hoş tema tasarımları yapmayı çok istiyorum. Siz ortalama tl bazında site yapıyorsunuz bu konuda bilgi alabilir miyim? teşekkürler.
çok teşekkür ederim sayenizde yeni bilgiler edindim.
Öncelikle bu yazmış olduğunuz makaleden dolayı çok teşekkür ederim çok faydalı ve açıklayıcı bir makale olmuş.
daha anlam ve iyi olabilirdi görser anlamında
güzel web sitesi