Web Tasarım Şirketi Kuruluş Aşamaları Nelerdir?
Web tasarım şirketi açmak 3 farklı şekilde olur. Şahıs şirketi, limited şirketi ve anonim şirketi olmak üzere 3 farklı seçenekten birisini seçebilirsiniz. Ancak öncelikle bu firmaların kuruluş aşamalarını bilmeniz gerekiyor.
Kurumsal Kimlik Çalışmaları
Şirket kurmadan önce bazı materyalleri hazır bulundurmanız gerekiyor. Logo, şirketin sloganı, şirkete ait resimler ve kurumsal kimlik adına her şey, kurumsal kimlik çalışmaları arasında yer alıyor. İlk yapılacak iş logo tasarımıdır. Daha sonra şirketin temsil edecek renklerin seçiminin yapılması gerekir. Şirketin hangi ürünlerinin ön plana çıkacağının da daha sonra belirlenmesi gerekiyor.
Bazı şirketler logonun yanı sıra amblem kullanırlar. Amblem tasarımı da logo tasarımında olduğu gibi yazı ve şekillerden oluşur. Kurumsal kimlik çalışmaları arasında kartvizit ve antetli kağıtların da tasarlanması gerekir.
Şirket Kuruluş Aşamaları
Web tasarım şirketi nasıl kurulur sorusunun cevabı kesinlikle mali müşavirdir. Uzman bir mali müşavirden şirket kurulumu hakkında kesinlikle yardım almalısınız. Çünkü birçok kişi şirket kurma detayını ve aşamalarını bilmez. Ayrıca yasal prosedürlerin daha hızlı tamamlanması için uzman bir mali müşavirin desteği şarttır.
Web tasarım firması kurma kolay mı diye sorarsanız, aslında evet kolaydır. Ancak bilmeyen için zordur.
İyi bir mali müşavir sizin adınıza, aşağıdaki işlemleri gerçekleştirecektir:
- Şirket unvanını belirler.
- Şirket ortaklarını belirleyerek, ortakların hisse oranlarını tespit eder. Limited şirketler için 1 ortak yeterli olacaktır.
- Şirketin merkez adresini belirler.
- Şirketi kimin temsil edeceğini yani şirket müdürünü belirler.
- Şirket için ayrılacak kuruluş sermayesinin miktarını belirler. Şirket sermayesinin 1/4’ünün peşin ödenmesini sağlayarak, kalan kısmının nasıl ödeneceğine karar verir. Limitet şirketlerde minimum sermaye miktarı 10 bin TL’dir. İlgili kanun değişikliğinde bu miktarda da değişiklik olabilir.
- Şirketle alakalı olan ilanların nasıl yapılacağını belirler.
- Şirkette meydana gelebilecek ayrılıklarda imtiyazlı hisselerin olup olmayacağını ve karın nasıl dağıtılacağının detaylarını belirler.
Kuruluş aşamasında ana sözleşme mali müşavir tarafından hazırlanır ve onaylatılır. Daha sonra sözleşme metni MERSİS sistemine aktarılır. Şirket ile ilgili kayıt numarası alınır ve Ticaret Sicil Müdürlüğüne iletilir. Ticaret sicil memuru şirketi temsil için belirlenen kişi için imza beyanı hazırlar. Noterden onaylanacak imza beyanı aynı zamanda vergi dairesine işe başlama bildirimi ile birlikte sunulur.
Vergi kimlik numarası oluşturulur. Daha sonra banka süreci başlar. Şirket ortakları bankaya giderek, şirket sermayesinin %25’ini bloke ettirir. Bankadan ayrıca ticaret sicil memuruna verilmek üzere bilgi yazısı alınır.
Şirket kuruluşu için aşağıdaki belgelerin de tamamlanması gerekir:
- Ana sözleşme 3 nüsha olacak şekilde,
- Şirket yetkisinin imza beyanı 2 adet,
- Oda kayıt beyannamesi (her bir ortağın resimlerinin olması gerekli)
- Şirket kuruluşu için başvuru formu 3 adet,
- Kurucu ortaklara ait bilgi formu,
- Ticaret siciline ödenecek rekabet kurumu payı,
- Defter-i kebir,
- Yevmiye defteri
- Envanter defteri,
- Genel kurur karar defteri,
- Ortaklar pay defteri
- Müdürler kurulu defteri (1’den fazla müdür olması durumunda gereklidir),
- Vergi dairesine verilecek işe başlama bildirimi,
- Noter onaylı ana sözleşme,
- Eğer şirketin bulunacağı mekân kiralık ise kira sözleşmesi,
- Şirket tescil yazısı ve sicil tasdiknamesi aslı,
- Şirket ortaklarının noter tasdikli kimlik örnekleri
Yer Seçimi
Yasal olarak tamamlanması gereken belgelerin halledilmesinden sonra sıra yer seçimine geliyor. Web tasarım şirketi için yer seçiminde en önemli husus, rahat ve sessiz bir çalışma ortamının sağlanmasıdır. Hem müşterilerin kolay ulaşabileceği, hem de çalışanların rahatsız olmayacağı bir yer seçilmesi yararlı olacaktır.
Günümüzde rezidans tarzı ofislerin sıklıkla web tasarım şirketi yeri olarak seçildiğini görüyoruz. Aslında bu biraz da kira maliyetlerinin karşılanması ile ilgilidir. Eğer çalışılan yer satın alınabiliyorsa, daha iyi bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.
Araç Gereç Tedariki
Ofis malzemelerine ihtiyacınız olacak. Daha sonra kırtasiye malzemelerinin bulunması gerekiyor. En çok da bilgisayar sarf malzemeleri ve kullanılacak bazı yazılımların tedarik edilmesi gerekir. En pahalı olanlar da lisanslı yazılımlardır. Yazılımlardan bazılarını ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.
Web tasarım şirketi kurmak için son sistem teknolojileri kullanmanız gerekebilir. Grafik ağırlıklı çalışacağınız için kullanacağınız bilgisayarların özelliklerinin de iyi olması gerekiyor.
Ofis ortamındaki malzemeler tamamen yapacağınız işe ve ihtiyaçlarınıza göre belirlenir. Ancak yukarıda saydığımız malzemeler genel olarak ihtiyaç olan malzemelerdir.
İşe Uygun Ekip Seçimi
Gelelim en önemli kısmına… Her ne kadar birçok prosedürü olsa da, şirket kurmak için en önemli husus, iyi bir ekibin olmasıdır. Sonuçta bu ekip sayesinde para kazanacaksınız ve isminiz olacak.
En iyi personeli alıp, yüksek maaş verirseniz çok kısa sürede en iyi yerlere gelebileceğinizi söyleyebiliriz. Koç ve Sabancı gibi Türkiye’de önemli yer etmiş şirketlerin uyguladığı yöntem bu şekildedir. Daha doğrusu bu şirketler hep bu mantıkla büyümüşlerdir.
Kesinlikle az maaş veririm yüksek verim alırım diye düşünmeyin. Şu ana kadar bu yöntemle piyasada iyi yerlere gelebilen hiçbir şirket yok.
İyi bir web tasarım ajansında, aşağıdaki uzmanların yer alması gerekir:
- Yazılım uzmanı,
- UI ve UX tasarımcısı,
- Grafiker,
- Bilgisayar Mühendisi,
- Sosyal medya uzmanı,
- SEO uzmanı
Temelde yukarıda saydığımız uzmanların bulunması yeterlidir. Daha sonrasında faaliyet alanına göre uzman sayısı ve türü de değişecektir.
Web tasarım şirketi kuruluş aşamasında birçok zorlukla karşılaşsa da, piyasada tutunduğu zaman çok güzel işler yapabilir ve çok güzel paralar kazanabilir.
Merhaba, Web tasarımda kurumsal kimlik şirket kurarken ne işe yaramaktadır? Şirketi kurarken ekip ve yer seçimi önemlimidir? Verilen bilgiler için sizlere teşekkür ederim.