Web Tasarım

Web Tasarımında Site Açılış Hızının Önemi

Teknoloji baş döndüren bir hızla ilerliyor. 2010 yılında Android işletim sistemlerinin çıkması ile birlikte, cep telefonlarının kullanımı bugün hiç olmadığı kadar arttı. Bundan 30 yıl önce masaüstü bilgisayarlarla çok basit işlemler yaparken, şimdilerde yapay zekayı tartışmaya başladık. Bu kadar hızla ilerleyen teknoloji ve internet dünyasında, yavaş açılan bir web sitesinin olması elbette düşünülemez. Web site tasarımı kriterlerinden en önemlisi de sitenin açılış hızıdır.

Android İşletim Sistemi:

2010 yılında Google firması tarafından cep telefonlarına yönelik olarak hazırlanan yazılımın adıdır. Android uyumlu cep telefonları, bu işletim sistemi sayesinde, tüm işlemleri gerçekleştirirler.
https://www.webpagetest.org/
Bu kadar süratin önemli olduğu bir dünyada, internet siteniz yavaş açılıyorsa, bizce sitenizi bir kez daha kontrol etmeli ve mutlaka hızını artırmalısınız. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Bu soruya cevap vermeden önce, bir web sitesi neden geç açılır sorusunu yanıtlamak gerekiyor.

Web Siteleri Neden Geç Açılır?

İnternet dünyasında yer alıyorsanız, her firmayla iş yapılmayacağını ya da her siteden alışveriş yapılmayacağını bilirsiniz. Aynı durum, hosting firmaları için de geçerlidir. Genelde ucuza alınan hosting hizmetinden dolayı, internet siteniz yavaş açılabilir. Bunun en belirgin özelliği, bu tür firmaların sunucularının yetersiz olması ve gereğinden fazla müşteri elde ettikleri için sunucuların geç cevap vermesidir. Yani sunuculara çok yüklenildiğinde, yavaşlama hatta sitenin açılmaması kaçınılmaz olacaktır.

Hosting:

Bireysel ya da ticari amaçlı oluşturulan internet sitelerindeki bilgilerin, güçlü bir sunucuda barındırılması işlemidir. Host Türkçede göçebe anlamını taşır. Yani sitelerinizdeki bilgiler, geçici bir süre için güçlü bellek ve bilgisayarlara sahip olan firmalar tarafından saklanır.

Web site açılış hızı, sitenin içinde bulunan görsellerle ilgili de olabilir. Normalde görselle ve videolar üzerinde sıkıştırma ve biçimlendirme işlemleri gerçekleştirilir. Böylece, internet sitesine ek yük getirmeleri engellenmiş olur.

Sosyal medya butonları da, internet sitesinin yavaşlamasına neden olabilir. Bizce uzmanından bu konuda yardım almalısınız.

Tasarımın kötü olması ya da ücretsiz tema kullanılması da internet sitesinin yavaş açılmasına neden olabilir.

Tamam, bu kadar neden saydık da, web sitelerinin geç açılmasının ne sakıncası var? Diye sorabilirsiniz. Bakalım ne gibi sakıncaları varmış…

Web Siteleri Geç Açılırsa Ne olur?

Nedenlere geçmeden önce basit bir örnek verelim. Böylece konu daha iyi anlaşılacaktır. Nezih bir yere sevdiğiniz bir insanla yemek yemeye gidiyorsunuz. Özenle süslenmişsiniz ve aslında hep bu anın gelmesini beklemişsiniz. Çünkü yemeğe çıktığınız kişi, sizin için oldukça özel. Her şey güzel başlıyor. Masanıza geçiyorsunuz ve siparişinizi veriyorsunuz. Ancak fark ediyorsunuz ki, yemek yemeye gittiğiniz yer kalabalık. Aradan 10 dakika geçiyor ve siz sevdiğiniz kişiyle sohbete dalıyorsunuz. 20 dakika geçiyor ve hala yemek servisinin yapılmasını bekliyorsunuz. 30 dakika sonra sabrınız tükeniyor ve patlıyorsunuz.

Evet şimdi nedenlere geçebiliriz:

  • Google kesinlikle yavaş açılan siteleri affetmiyor. Sitenizin en az 3 saniyede açılıyor olması gerekir.
  • Kullanıcı deneyimleri göstermiştir ki, yavaş açılan sitelere hiçbir kullanıcı girmiyor, hemen başka bir siteye yöneliyor.
  • Yarım saniyelik bir gecikme bile trafiği %20’lere kadar düşürebiliyor.
  • Yüksek oranda takipçi kaybediyorsunuz.
  • Google açısından da durum zor oluyor. Yavaş açılan siteleri taramada Google daha fazla bütçe harcıyor. Bu yüzden indekslemede önceliği hızlı açılan sitelere veriyor.

Artık sitenizin yavaş açılmasının sonuçlarını biliyorsunuz. Ancak üzülmeyin! Bir alttaki konuda bu konuda neler yapmanız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde anlatacağız. Hazır mısınız?

Web Sitelerinizi Hızlı Yapacak Altın Tavsiyeler

Konuya başlamadan önce şunu belirtelim. Sitenizin sayfa açılış hız testini mutlaka yaptırın. Çünkü sorunun kaynağını bulamazsanız, ne yapmanız gerektiğini de bilemezsiniz. Nasıl mı yapacaksınız? Hemen anlatalım.

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR bu sayfa, Google firmasının sunduğu hizmetleri barındırıyor. Bu sayfadaki kutucuğu internet sitenizin linkini girerek, sitenizin ne kadar hızlı olduğunu görebilirsiniz.

Yslow Firefox eklentisini kurarak, internet sitenizin yüklenme hızını öğrenebilirsiniz. Eklentiye, http://yslow.org/ sitesinden ulaşabilirsiniz.

www.webpagetest.org adlı siteden de internet sitenizin yüklenme hızını öğrenebilirsiniz. Gerçekten kullanışlı sitelerden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz.

Ücretli ve kaliteli bir hosting firmasından hizmet alın. Ücretsiz olarak alınan hosting hizmetlerinin birçoğu kötü sonuçlar vermektedir.

Web Sitesi Açılış Hızı

Sitenizde bulunan resimleri sıkıştırma ve biçimlendirme araçlarıyla, sitenizde yayınlayın. Böylece hem orijinal görüntülerinizi bozmamış olursunuz, hem de sitenizin hızını engelleyen en büyük sorundan da kurtulmuş olursunuz. Resimlerinizi ücretsiz olarak biçimlendirmek için; TinyPNG, Shring, O’matic, Smush.it, PNG Gauntlet, gibi sitelerden yararlanabilirsiniz. Bu siteler, PNG ve JPEG formatındaki resimlerinizi sıkıştırıyor ve biçimlendiriyor. Tabi ki görüntü kalitesini bozmadan.

Site tasarımı kodlama dili ile yapılıyorsa, çok fazla kod satırı, sitenin yavaşlamasına neden olacaktır. Gereksiz kod kullanmamak ya da kod dosyalarının sıkıştırılması, sorunun ortadan kalkması için yeterlidir. JavaScript ve CSS kodları, her ne kadar siteler için vazgeçilmez ve kullanımı kolay olsa da, internet sitelerini yavaşlatan özelliklere sahiptir.

Değiştirilen linklerin yönlendirmeleri de site hızını etkiler. Yani 301 yönlendirmeleri çok fazla kullanılırsa, internet sitesinin hızını etkileyecektir. Yönlendirme linklerinizi, ScreamFrog ve Ahrefs benzeri SEO analiz araçlarıyla denetleyebilir ve kontrol altına alabilirsiniz.

301 Yönlendirmesi:

Redirect Permanent, yani kalıcı yönlendirmedir. Web sitenizde bulunan görsel ve yazınsal içeriği değiştirirseniz, içeriğin yer aldığı link tamamen yok olmayacağı için, yeni linke yönlendirmek zorunda kalırsınız. İşte bu durum için 301 yönlendirme işlemini yaparsınız. Ancak çok sık yapılması, Google tarafından hoş karşılanmaz.

Sayfa Açılış Hızı Hataları Tespiti İçin SEO Analiz Araçları:

İnternet sitelerinin arama motorlarında ilk sıralarda yer alması için kullanılan analiz araçlarıdır. Analiz araçları, internet sitelerinin durumlarını ve ne yapılması gerektiği hakkında bilgiler verir. En popüler analiz araçları, ScreamingFrog ve Ahrefs analiz araçlarıdır. Ayrıca bu araçlarla anahtar kelime analizleri de yapılabilir.

Web sitelerinin güzelleşmesi adına çok fazla eleman kullanılması da, sitenin hızının düşmesine neden olur. Mümkün olduğunda sade bir tasarım tercih edilmelidir.

Seo Analiz Araçları

WordPress tabanlı bir siteniz varsa, çok fazla eklenti kullanmanız, site hızınızı etkileyecektir. İşinizi ne kadar kolaylaştırsa da, çok fazla eklenti kullanmaktan kaçının.

Mutlaka ön bellekleme yapın. Bu işlemin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız, bir uzmandan yardım alın. Ön bellekleme işlemi aynı zamanda sunuculardaki işlem yükünü de azaltır. Bu işlem bir tür, sistemin imajını almaktır.

Sayfa Açılış Hızı İyileştirmek İçin Ön Bellekleme:

İnternet sitelerindeki verilerin geçici olarak saklanması işlemidir. Aslında ön bellekleme işlemi bilgisayara ait bir terimdir. İşlemci içinde bulunan yüksek hızlı hafıza birimlerini ifade eder.

İçerik dağıtım ağı kullanın. İçerik dağıtım ağı, internet sitenizde bulunan; kod dosyaları, imajlar, videolar ve çeşitli türdeki belgelerinizin kopyalanmasını ve daha sonra dağıtılmasını sağlayan sunucular ağıdır. Bu ağda saklanan veriler, ziyaretçiye en yakın sunucudan ulaştırılır. Böylece sunucuların üzerinde olan yük dağıtılmış ve yükleme hızı artırılmış olur.

İçerik Dağıtım Ağı (CND): Content Delivery Network, farklı coğrafyalarda bulunan sunuculardan meydana gelen ağın adıdır. Böylece internet sitelerini ziyaret edenlerin ihtiyaç duyduğu verileri, en yakındaki sunucuya yönlendirme imkanı sağlanır.

Berkay Gavaz

Acarnet'te Web Designer

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Sitemizde oluşan önbellek tutması neden olur bunun bir daha olmaması için neler yapabiliriz?

  2. Kişisel sitem ağır çalışmakta fakat sorunun ne olduğunu çözemedim araştırmalarıma göre sunucudan kaynaklana bilir demekte ama sorun hala devam ediyor bu sorunu nasıl ortadan kaldırabilirim yardımcı olursanız sevinirim.

  3. Merhabalar sitemizin geç veya erken açılması ne kadar önemlidir? Sitemizin geç açılması neden olur ve bu sorun nasıl düzelir? Sitemizin google de üst sıralarda çıkması için neler yapabiliriz teşekkürler…

    1. Merhabalar Aslı Hanım,
      Web sitenizin geç açılması kullanıcılar için oldukça önemlidir. Web sitenize giren bir kullanıcı en az 2 3 saniye içerisinde web sitenize ulaşmak ister ve rahat bir şekilde gezmek isteyebilir. geç açılan bir web sitesinde kullanıcılar sabırsızlanacak ve web sitenizi terk edecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu