Emin Bal
Esenyurt Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanı
Murat Kaşdaş
Trt Prodüksüyon
Osman Akın
Akdeniz Limanı Bilgi İşlem Müdürü
Nurdoğan Özer
Uyumsoft Bölge Bayi
Kenan Taş
İran El Mustafa Üniversitesi Genel Sekreteri
Savaş Karabulut
Effuture Co Founder
İbrahim Canan
Canan İnşaat Co Founder
Beysin Uzunoğlu
Robust Otomasyon Co Founder
Ahmet Bey
Nishman Co Founder
Mevlüt Bey
And1 Türkiye Co Founder
Fatih Bey
Alemirinsurance Co Founder
İlyas Poşul
Komsan Kompresör A.Ş. Genel Müdür
Cüneyt Çınaralp
G Lojistik Co Founder
Emre İpkin
Yanar Şömine Co Founder
Özgür Sarı
Engin Boru Pazarlama Müdürü
Uğur Hasan Aydın
Yaşam Plastik Co Founder
İnox Çınar
Murat Nuhoğlu Co Founder
TT Yapı Mimarlık
Tuncay Topal Co Founder
Conscept Plastik
Ali Rıza Gök Co Founder
Arg Finans
Dursun Çivici Co Founder
Gürcüoğlu Zemin
Hakan Gürcüoğlu Co Founder
Bir ülkede yaşayan bireylerin, başka bir ülkeye sağlık hizmeti almak için, yaptıkları ziyarettir.
Sağlık turizmi dijital pazarlama hizmeti yurt dışından hasta getirmeyi planlayan hastane, klinik, acente, estetik ve saç ekim merkezlerinin etkin bir şekilde kullandığı bir yöntemdir.
Dijital pazarlama sayesinde yukarıda bahsettiğimiz kuruluşlar, zamanla hedefledikleri ülkelerde markalaşarak, yurt dışında daha fazla hasta getirebilirler.
Sağlık sektöründe dijital pazarlama aşamaları adım adımdır. Bu adımları uzun vadeli bir çalışma periyoduna yaydığımızda, başarının gelme olasılığı çok yüksektir.
Sağlık turizmi reklam ajansı olarak, sizlere süreçle ilgili hem danışmanlık veriyor. Hem de tüm dijital pazarlama süreçlerinizi yürütüyoruz. Bu çalışmalarda istenilen hedef kitleye ulaşmak için; markalaşma, dijital marketinge uygun web sitesi, Google’da profil güçlendirme, seo çalışması, itibar yönetimi, sunum dosyası, WhatsApp profilleri, crm kullanımı, sosyal medya yönetimi, Influencer marketing, eposta pazarlama, içerik pazarlaması (Blog yönetimi), Facebook, Instagram, YouTube, Google reklamları gibi birçok çalışma yürütmekteyiz.
Sağlık Turizmi Dijital Pazarlama Alanları | Açıklama |
Ux- Ui Web Tasarım | Dijital marketinge uygun ve müşteri dönüşümleri sağlayacak bir site yapılmalıdır. |
Sosyal Medya Çalışması | Yurt dışından hasta çekmeye yönelik, özgün çalışmalar yapılmalıdır. |
Facebook, İnstagram, Google, Youtube, Tiktok Reklamcılığı | Reklam maliyetlerini düşürerek, daha fazla olumlu dönüş almaya odaklanılmalıdır. |
Seo Çalışması | Google’da organik sonuçlarda hedef kelimelerimizde üst sıralara çıkarak dönüşlerimizi artırmalıyız. |
İçerik Pazarlaması | İçerik pazarlaması yaparken, hedef kitlemizle etkileşim düzeyimizi artıracak çalışmalar yürütmeliyiz. |
İnfluencer marketing | Sağlık sektörüne yakın paylaşım yapan fenomenlerle anlaşma yaparak, markamıza tanıtım yaptırmalıyız. |
E-Posta Pazarlama | Yaptığımız dijital pazarlama çalışmalarından elde ettiğimiz e-postalara aralıklı olarak mail göndermeliyiz. |
Crm Yazılımı | Dijital pazarlama çalışmaları sonucunda elde ettiğimiz verileri, crm yazılımıyla işleyerek, satış süreçlerimizi hızlandırabiliriz. |
Sunum Dosyaları | Hastaların bizi tercih etmesinde etkili olacak, profesyonel sunum dosyaları hazırlamalıyız. |
Sağlık turizmi reklamları ve diğer dijital pazarlama çalışmaların da başarılı olmak için, web sitesinin rolü çok büyüktür. Çünkü en çok hasta gelen ülkelere baktığımızda, son karar verme noktasında, web sitesi kullanıcıya güven vermiyorsa, kararını olumsuz vermektedir. Burada teknik anlamda web sitesinin özelliklerinin nasıl olması gerektiğini vurgulayacağız.
Sağlık Turizmi web sitesi hazırlarken sitenin kullanıcı dostu olmasına çok dikkat edilmelidir. Tamamen minimal ve sade tasarımlar kullanılmalıdır ki kullanıcı sitede daha fazla zaman geçirerek, bilgilerini bırakmaya yönlensin.
Web sitesinin açılış hızı minimum 3 saniyenin altında, sayfa geçişleri hızı da en az 1 saniye olmalıdır. Aksi takdirde kullanıcı sıkılarak siteden çıkış sağlar.
Sağlık Turizmi siteleri mobil ve tabletlerde kullanıcıları sıkmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Sitede menü geçişleri, içeriklerin okunması, resim boyutları, hızı gibi konularda mobile %100 uyum sağlamalıdır.
Hastaların öncesi sonrası içerikleri, bilgilendirici uzman videoları, teknik anlamada yapılacak işlemlerin açıklayıcı olması, resimlerin kaliteli ve ilgili olması içeriğin zenginliğini belirler.
Sağlık turizminde yapılan web tasarım çalışmasının ana amacı, siteye gelen kullanıcıların form, WhatsApp, canlı destek, arama v.s gibi yöntemlere iletişim kurmasını sağlamaktadır. Burada web sitesini teknik anlamda yaparken, sitede kalma süresi, hızı, içeriği vs. gibi konulara dikkat ederek, kullanıcıyı forma veya diğeri iletişim mecralarına sevk etmeye çalışırız.
Sağlık turizmi dijital pazarlama çalışmalarında web sitesinin, hedef ülkenin diliyle olması çok önemlidir ve dil çevirilerini yaparken o dilde dil bilgisine hakim uzman tarafından yapılması gerekmektir. Google translate vs. gibi programlar kullanılmamalıdır. Aksi takdirde kullanıcı amatörlüğü fark eder ve sitenizden çıkış yaparak, markanız hakkında olumsuz düşünmeye başlar.
Web sitesi çalışması yapılırken %100 Google arama motoruna uygun tarzda site yapılmalıdır. Google’un yaklaşık 200’e yakın kriteri vardır. Site hızı, resimlerin 100kb altında olması, içeriklerin arama niyetine göre hazırlanması vs. gibi teknik anlamda tüm yapılması gerekenler yapılması lazım ki, web sitesi organik aramalarda da bulunarak, hasta dönüşümleri elde edebilesiniz.
Sağlık turizmi sosyal medya yönetimini özellikle yurt dışından hasta getirmeye yönelik çalışılması gerekmektedir. Burada çalışma belli bir düzende ve prensipte yürütülmelidir.
Sosyal medya çalışması aşama aşama aşağıdaki şekilde olmalıdır.
Çalışmalara başlamadan önce hangi sağlık turizmi alanında faaliyet göstereceksek, aynı kategoride olan tüm sağlık turizmi acente, sağlık turizmi kliniklerinin sosyal medya hesaplarını ve çalışma şekillerini inceleyerek çalışma stratejisi oluşturuyoruz.
Burada rakiplere swot analizi yapılarak güçlü ve zayıf yönleri belirlenir ve farklı ve ilgi uyandıracak bir çalışma yöntemi belirlenir.
Sosyal medya hesaplarının ilk açılmasında marka ile aynı isimde ve link uzantılarının doğru alınması gerekir. Facebook, Twitter, YouTube kapak görselleri, Instagram öne çıkan kapak görselleri, markaya özel çalışma yapılması gerekir. Bunun yanında sağlık turizmini hangi kategoride yapacaksak, sosyal medya hesaplarında da ilgili kategorilerin seçilmesi gerekir.
Sağlık turizmi ajansı olarak sosyal medya hesaplarının kurulumlarını bitirdikten sonra, saç ekimi, diş tedavisi, estetik operasyonları ve benzer kategorilerin dil ve ülke hedeflerini seçip, hedef kitlemizi ona göre belirler ve bu hedef kitleye özel çalışmalar planlarız.
Hedef kitle belirlerken kullanıcıların yaş, cinsiyet, gelir düzeyleri, nelerden hoşlandığı ve psikolojik yönleri göz önünde tutularak kitle belirlenir.
Örneğin İngiltere’den diş tedavisi hizmeti almak isteyen bir klinik için, postalarımızı ve görsellerimizi tamamen İngilizce ve İngiliz hastalarına (İngiliz hasta görüntüleri, İngiliz hasta röportajları vs. gibi) uygun şekilde hazırlarız.
Sağlık turizmi sosyal medya yönetiminde içeriklerimizi oluştururken belli adımlara dikkat etmeliyiz.
Sağlık turizmi paylaşımları yaparken paylaşım yaptığımız ilgili kategoriyle ilgili, hastagleri doğru belirlememiz gerekir. Örneğin İngiltere’de saç ekimi merkezine dijital pazarlama çalışması yapıp hasta hedefleyen bir klinik “hair transplant in turkey, hair transplant in turkey price “ gibi sosyal medyada aramalara göre etiketlerini oluşturmalıdır.
Paylaşımlarımızı yaparken, her zaman stratejimiz, kullanıcıyı harekete geçirecek, onu yorum ve mesaj atmaya sevk edecek tarzda olmalıdır.
Örneğin post, video paylaşımlarımızda, kısa süreli kampanyalardan bahsederek, burada fiyat veya hizmet avantajları sunup kullanıcıların etkileşimini artırabiliriz.
Sağlık turizmi sosyal medya pazarlama çalışmalarında profillerimizi oluşturup, sürdürülebilir bir şekilde geliştirilmeye devam ederken, ondan sonraki en önemli ayağı reklam çalışmalarıdır. Çünkü yapılan çalışmalarımızın profesyonelliğini göstermek için hedef kitleye reklam yapmaya ihtiyacımız vardır. Sağlık turizmi reklamcılığı yaparken aşağıda en önemli reklam kanallarından bahsedeceğiz.
Sağlık turizminde Facebook reklamları bu işin reklam alanında ki en önemli mecrasıdır. Çünkü sağlık alanındaki kitleye, facebook üzerinden hedefleme yapılarak, düşük bir maliyetle reklam yapılabilmektedir.
Sağlık turizmi facebook reklamlarında başarılı olabilmek için aşağıdaki adımları uygulayacağız.
Sağlık sektöründe dijital pazarlama çalışmalarının bir diğeri Instagram reklamcılığıdır. Instagram reklamcılığı Facebook Meta Businessla beraber çalışır. Burada düzgün reklam vermeniz için Instagram da gönderiyi öne çıkar tarzında değil, işletme hesabından profesyonelce reklam vermeniz gerekmektedir.
Instagram da Meta business reklamları, facebook reklamlarını yönettiğinizle aynı yerde yönetilir.
Tüm facebook reklam verme yönetmeleri aynı şekilde uygulanarak, hazırladığımız görsel veya video çalışmalarını, Instagram boyutlarına uygun olarak hazırlayarak, Instagram alanlarında da yayınlanmasını sağlarız.
Sağlık turizmi reklamcılığın da 3. Önemli mecra Google Ads reklamlarıdır. Çünkü sağlık turizminde ilgili kategoride hasta Google’da kelime bazlı araştırmalar yapar. Örneğin İngiltere’de saç ekim hizmeti almak isteyen bir kullanıcı, Google’a “hair transplant in turkey “ , “hair transplant in turkey price “ gibi kelimeler yazar. Burada kelime bazlı Google reklam vererek, aratılan arama sonuçlarında üst sıralarda listelenebilirsiniz.
Sağlık turizminde Google reklamları için aşağıdaki adımları izlenmeniz gerekecektir.
Dünya’nın Google’dan sonra 2. Arama motoru Youtube’dır. Youtube video içeriği konusunda çok gelişmiştir. Burada hasta yorum videoları, yapılan çalışmalarla ilgili videolar ve bunun gibi bir çok içeriğin reklamı yapılabilir.
Sağlık turizmi youtube reklamlarında genellikle vereceği mesajı kısa ve net anlatan videolar tercih ediyoruz. Çünkü internet ortamında kullanıcılar sıkılıp videodan hızlı bir şekilde çıkabilmektedirler.
Youtube reklamcılığı Google Ads reklam yönetim panelinde aşağıdaki şekilde verilmektedir.
Sosyla medya reklamcılığında süreçler birbirine benzer. Tiktok reklamları da Meta reklamlarındaki gibi çalışmaların aynısı yapılır.
Sağlık turizmi seo çalışmasıyla şirketler, sağlık turizmi alanında Google’da belirlediği anahtar kelimelerde sıralamalara girmeyi hedefler.
Sağlık turizminde seo çalışması, bu alanda doğru bir web sitesi yapmayla başlar.
Seo çalışması ikiye ayrılır. Site içi seo çalışması ve site dışı seo çalışmasıdır.
Sağlık turizmi site içi seo çalışmalarında sektöre özel çalışmalar yapılır. Burada sağlık turizmi sektörüne daha önceden seo çalışması tecrübesi olan sağlık turizmi ajansları tercih edilmelidir.
Site içi optimizasyon çalışmalarında aşağıdaki teknik çalışmalar yapılır.
Sağlık turizmi yapan işletmeler Google’da organik sonuçlarda çıkmayı hedefliyorsa aşağıdaki şekilde web sitesi içeriğini oluşturmalıdırlar.
Sağlık turizmi seo çalışmalarıyla ilgili yukarıda belirttiğimiz site içi ve eşite dışı çalışmaları düzenli bir şekilde sabırla yapmaya devam ederseniz uzun vadede hedeflediğiniz kelimelerde üst sıralara rahatlıkla çıkabilirsiniz.
Sağlık turizmi içerik pazarlama çalışmalarında bloglar, sosyal medya hesapları, hizmet tanıtımları, video, yarışma alanlarında içerikler üretilebilir. Buradaki amaç kullanıcıya daha fazla dokunarak, kullanıcının ilgisini ve odağını çekmektir.
Sağlık turizmi video içeriği oluştururken sektöre özel, benzersiz içerikler üretmeliyiz. Burada en önemli husus, video içeriğini sunan kişinin iletişim yeteneği yüksek, insanların güvenin kazanacak bir kişi olması.
Sağlık turizmi influencer marketing, hedeflediğimiz kitleye uygun ve daha fazla markamızı tanıtacak bir çalışma yapılması adına, ilgili kitlemize yakın olduğunu düşündüğümüz sosyal medya fenomenleriyle anlaşma yapılarak yapılır.
Burada özelikle sağlık sektörüne yakın kişiler seçilir. Örneğin tanınmış Fitness hocası, Diyetsiyen, güzellik ve sağlıkla ilgili paylaşım yapan fenomenler gibi.
Sağlık turizmi influencer marketing nasıl yapılır?
Sağlık turizmi Crm yazılımı süreçlerin doğru ve etkin yönetimi için çok önemlidir. Çünkü sağlık turizmi reklamları ve yaptığımız diğer dijital pazarlama çalışmalarımızda, gelecek tüm kullanıcı bilgilerini bir yazılımda işlememiz gerekmektedir.
Sağlık turizmi e-posta pazarlama çalışmaları için daha önceden bizimle iletişime geçmiş müşterilerin, eposta gönderim izni başta alınarak, düzenli olarak eposta yoluyla tanıtıcı ve bilgilendirici çalışmalar yürütülür.
Sağlık Turizmi E-posta Pazarlama Nasıl Yapılır?
Birçok alanda kullanıldığı üzere sağlık turizmi alanında da yapay zekadan faydanılmaktadır. Sağlık turizmi alanında yapay zekâ çalışmaları aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.
Sağlık turizmi hasta kazanımı için hazırlayacağımız bazı sunum dosyaları olacaktır. Bunlar hem ilk etapta hastaya yaklaşımımızı kolaylaştıracak, hem de hastanın bize güvenmesini sağlayacaktır.
Birçok çalışmaya imza attık. İşte onlardan bazıları.
Giessen Haarklinik'in dijital pazarlama stratejilerini yöneterek aktif hasta taleplerinde %200'lik bir artış elde ettik.
Siteye GitDanışmanlık, dijital pazarlama ve sosyal medya desteğini verdiğimiz kliniğimizin her yıl %320 büyüme sağlamasına yardımcı olduk.
Siteye GitAvrupa genelinde implant, gülüş tasarımı ve çeşitli diş tedavisi hizmetleri sunan DentextreM'e yapmış olduğumuz kurumsal marka kimliği yönetimi, web sitesi ve dijital pazarlama çalışmaları sayesinde yıllık %350 büyümesine katkı sağladık.
Siteye GitHK Zayıflama Kampı’nın yurt içi ve yurt dışı dijital pazarlama operasyonlarını ve sosyal medya süreçlerini başarılı bir şekilde yöneterek şirketin her yıl %200 büyümesine destek verdik.
Siteye GitDr. Kandulu Clinic'in markası olan Hair Health Istanbul’un tüm yurt içi ve yurt dışı dijital pazarlama faaliyetlerini başarılı bir şekilde yöneterek şirketin her yıl %270 büyümesine destek verdik.
Siteye GitDr. Akif Albayrak Kliniği’nin dijital pazarlama operasyonlarını yöneterek aktif hasta taleplerini %200 büyümesini sağladık.
Siteye GitMerak ettiğiniz soruların cevaplarını sizler için hazırladık.
Sağlık turizminde dijital pazarlama çalışmaları yürüterek uzun vadede markanızın ulaşmak istediği hedeflere kolayca ulaşabilirsiniz. Çünkü insanlar sağlık turizmi yapmak istediğinde güvenilir bir markadan bu hizmeti satın almak isterler.
Sağlık turizmi Facebook reklamlarıyla en ucuz yurt dışı reklamcılığını yapabilirsiniz. Çünkü diğer platformlara baktığımızda bir form başına maliyet Facebook reklamlarında, hepsinden daha avantajlı durumdadır.
Sağlık turizmi dijital pazarlama çalışmaları bütünleşik bir sistemdir. Web sitesi, sosyal medya hesapları, reklam çalışmaları hep birbiriyle bağlantılıdır. Burada ilk aşamada markanın düzgün oluşturulması gerekir. Sonrasında da sürdürebilir bir geliştirme faaliyetlerinin devam etmesi lazımdır.
Sağlık turizmi pazarlama stratejisi oluştururken hangi ülkede, hangi branşta pazarlama çalışması yapacaksak, ona göre rakip ve rekabet analizleri yaparak, kendimize olan en uygun stratejiyi oluştururuz.
Sağlık turizmi için Neler Gereklidir? Konusunu aşağıda madde madde sıraladık:
Sağlık turizmi web sitesi son teknoloji, ux, uı tasarım ve dijital reklamcılıkta sonuç getirecek tarzda olmalıdır. Aksi takdirde uzun vade de reklam bütçeleriniz artacaktır.
Sağlık turizmi çalışmalarına başlamadan önce markanızı çok profesyonel oluşturmalısınız. Bunun içinde profesyonel bir web sitesi, iyi tasarımlar içeren sosyal medya hesapları oluşturup, sürekli geliştirmelisiniz. Sonrasında bu markanıza doğru reklamcılıkla talep yaratıp, satış yapmalısınız.
Sağlık turizminde reklam yasağı Türkiye’deki yerel reklamlar gibi yoktur. Hatta ülkemiz sağlık turizmi reklamları için teşvik verilmektedir.
Sağlık turizmi sosyal medya pazarlamasının içinde facebook, Instagram, Youtube, Tiktok en ağırlıklı pazarlama yapılan mecralardandır.